În această săptămână, în capitala Ungariei, FAO reunește factori de decizie, experți, organizații ale societății civile pentru trei zile de discuții privind conceptul de interes public al „agroecologiei.”
Aproape 200 de participanți din peste 40 de țări din Europa și Asia Centrală, inclusiv din Moldova și România, vor examina practicile actuale în sistemele de agricultură și alimentație, pentru a identifica zonele care au nevoie de inovare sau de îmbunătățire, și vor analiza modul în care agroecologia poate fi dimensionată pentru a ajuta țările în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă acceptate la nivel mondial.
Republica Moldova va fi reprezentată de Marcela Stahi, șefa Serviciului Producție Ecologică și Produse cu Denumire de Origine din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Agricultura agroecologică folosește interacțiunile dintre sistemele naturale și umane pentru a optimiza serviciile ecosistemice care susțin producția de alimente, cum ar fi circuitul nutrienților, controlul dăunătorilor prin metode naturale, conservarea apei și a solului, precum și sechestrarea carbonului.
Scopul final este dezvoltarea sistemelor de alimentație mai durabile și rezistente, și care reduc sau elimină necesitatea unor intervenții externe precum erbicidele, pesticidele și îngrășămintele. Agroecologia își propune, de asemenea, să asigure un randament stabil al producției sprijinind astfel agricultura de familie în special, precum și să consolideze viabilitatea economică a zonelor rurale.
Directorul general al FAO, José Graziano da Silva și ministrul maghiar al Agriculturii Sándor Fazekas care reprezintă țara gazdă, au dat tonul discuțiilor prin declarațiile lor de deschidere din această dimineață.
Graziano da Silva a informat participanții la reuniune că, în urmă cu doi ani, FAO a inițiat un dialog global privind agroecologia care implică o gamă largă de părți interesate. Simpozionul din această săptămână de la Budapesta – primul în contextul Europei și Asiei Centrale – face parte dintr-o serie de consultări regionale, inclusiv în America Latină, Africa și Asia începând cu 2015.
„Sunt deosebit de încântat să deschid acest simpozion. . . după ce tocmai am revenit de la Marrakech, unde am participat la COP 22 „, a spus Graziano. „Din ce în ce mai mult există o recunoaștere tot mai mare a importanței sistemelor agricole și de alimentație pentru o dezvoltare durabilă. Investițiile pentru o agricultură durabilă și rezistentă la schimbările climatice sunt fundamentale. Agricultura ne poate ajuta să combatem schimbările climatice, sărăcia și nesiguranța alimentară în același timp. Agroecologia poate fi o opțiune concretă în abordarea acestor provocări. ”
În acest context, Graziano a anunțat lansarea de către FAO a unui site web dedicat agroecologiei: „Centrul de Cunoștințe despre Agroecologie (Agroecology Knowledge Hub)” Cunoașterea și inovarea sunt esențiale pentru realizarea sistemelor de alimentație durabile. Viitorul agriculturii nu stă în intensiatea intervențiilor ci în intensitatea-cunoașterii. Viitorul agriculturii se bazează nu pe intervenții intensive ci pe cunoaștere.
În tranziția către sistemele alimentare durabile, agroecologia urmărește să creeze mecanisme inovatoare, nu numai pentru producția de alimente, dar, de asemenea, pentru distribuirea produselor alimentare și pentru consum. Simpozionul va încuraja schimburile de cunoștințe și va ajuta la crearea unui mediu propice pentru colaborare și inovare.
„Agroecologia este un element cheie în asigurarea dezvoltării durabile”, a declarat ministrul ungar al agriculturii, Sandor Fazekas, în declarația sa de deschidere. „Agroecologia este o necesitate pentru asigurarea agriculturii durabile, protecția biodiversității, gestionarea durabilă a resurselor naturale și sprijinirea dezvoltării rurale.”
Fazekas a adăugat că obiectivul principal al simpozionului a fost de a reuni experiența și cunoștințele deja disponibile în rândul experților. „Agroecologia ne oferă cale către soluții pentru provocările globale cele mai urgente ale timpului nostru”, a spus el. „Tot ceea ce ne propunem poate fi realizat împreună, dacă vom coopera și vom alinia acțiunile noastre, ale guvernelor statelor membre, ale actorilor societății civile, organizațiilor private și științifice. FAO este un adept și un susținător al acestui proces, după cum putem vedea în conferința din astăzi.
Simpozionul va urmări, de asemenea, identificarea inițiativelor guvernamentale și identificarea punctelor cheie de introducere a agroecologiei în politicile naționale și politicile europene comune.
Abordările agroecologiei sunt la fel de diverse ca și regiunile în sine. În țări precum Elveția și Ungaria, abordările agroecologice sunt bine stabilite, iar Franța a luat măsuri pentru a angaja majoritatea fermelor sale în metodele agroecologice până în 2025. În alte țări, abordările agroecologice ar putea fi îmbunătățite.
Sesiunile simpozionului au loc astăzi și mâine, în clădirea Ministerului Agriculturii la Kossuth Lajos.
Simpozionul pentru agroecologie este organizat de FAO, găzduit de Guvernul Ungariei, cu sprijinul Guvernului Franței.
Comentarii