‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 septembrie, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa Soroca, agricultorii sunt în febra recoltării

La Soroca, agricultorii sunt în febra recoltării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zi şi noapte lucrătorii din domeniul agrar străbat câmpurile pentru a aduna recolta din acest an. Astfel sunt pe sfârşite lucrările de recoltare a florii-soarelui, care, potrivit specialiştilor Direcţiei raionale agricultură şi alimentaţie publică (DAA), este una foarte buna.

„Atât recolta medie, care este de 2,2 tone per hectar, cât şi calitatea seminţelor de floarea-soarelui sunt foarte bune”, a apreciat Ion Cebotarean, specialist principal la DAA. Potrivit specialistului, în prezent mai rămân nerecoltate suprafeţele de floarea-soarelui care au fost semănate mai târziu.

În proporţie de 60% a fost recoltat porumbul. „În mare parte au strâns porumbul persoanele particulare, cotaşii…”, spun specialiştii, care au precizat că din cauza umidităţii înalte a aerului, generat de ceaţă, agenţii economici sunt nevoiţi să amâne lucrările de recoltate, pentru zile mai însorite. Totuşi unele gospodării agricole au riscat. Recolta medie la porumb este de cinci tone de pe hectar de grăunţe uscate.

‹ adv ›

Tot din cauza umidităţii sporite a aerului este amânată recoltarea soii, care, potrivit specialiştilor, „mai rabdă” puţin. Recolta medie pentru soia se estimează la 1,5 tone/ha.

Rezultate bune la recolta sfeclei de zahăr, cifra medie variază între 15 tone/ha (în doar câteva cazuri) şi 50 tone/ha. Printre lideri la acest capitol sunt „Oclanda Agro” SRL din satul Oclanda, cu 50 tone/ha, CAP „Gusacinschii” din localitatea Căinarii Vechi cu 46 tone/ha, 35 tone/ha au fost recoltate în GŢ „Bacalâm Vitalie” din s. Baxani etc. Din suprafaţa totală de 2200 ha semănate în raionul Soroca cu sfeclă de zahăr 1500 ha au fost recoltate şi transportate la fabricile de profil. Deocamdată una dintre cele mai cunoscute fabrici de prelucrare a sfeclei de zahăr din nordul ţării ţine în suspans agricultorii din raionul Soroca.

„Cu părere de rău, fabrica din or. Donduşeni, care are contractate în raionul Soroca peste 400 ha de sfeclă de zahăr, încă nu şi-a început activitatea, fapt care-i îngrijorează pe producătorii agricoli vizaţi. Din acest motiv gospodarii nu au început recoltarea sfeclei pe aceste suprafeţe”, a mai comunicat Ion Cebotarean. Potrivit lui, reprezentanţii dau asigurări că în scurt timp întreprinderea îşi va începe activitatea şi îşi va onora obligaţiile faţă de agricultorii soroceni.

‹ adv ›

La capitolul fructe producătorii agricoli au şi bucurii, şi tristeţi. Despre recoltă sunt doar noutăţi bune — este una foarte bogată, susţin aceştia, cât despre calitate şi preţ sunt şi veşti triste. În mai multe localităţi fructele au fost afectate, sporadic, de grindina din această vară: Rubleniţa, Regina Maria, Vădeni, Stoicani, Racovăţ etc. Chiar şi aşa, pentru fructele bune cumpărătorii nu prea stau la coadă. Cele mai multe fructe sunt transportate la fabricile de conserve din ţară (Soroca, Orhei, Floreşti, Cupcini). Preţul mediu pentru un kg de mere este de 1,15 lei şi 1,4 lei pentru plătitorii de TVA. Preţul pentru merele exportate variază între 3,5 şi 4 lei per kg.

Din suprafaţa de 7777 ha de livadă din raionul Soroca, 5700 ha face roadă, restul suprafeţelor fiind livezi tinere sau foarte bătrâne.

Sursa: Observatorul de Nord

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›