‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLegea asigurării subvenționate în agricultură intră în vigoare din ianuarie 2021

Legea asigurării subvenționate în agricultură intră în vigoare din ianuarie 2021

‹ adv ›
‹ adv ›

La sfârșitul săptămânii trecute, Legea cu privire la asigurarea subvenționată în agricultură a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, după 3 luni de la publicare, aceasta urmează să intre în vigoare. Potrivit calendarului, Legea va putea fi aplicată din data de 16 ianuarie 2021.

Conform documentului, agricultorii vor putea să-și asigure afacerile în agricultură de secetă, grindină, inundații, ploi torențiale, boli și dăunători.

Cota subvenției va constitui 70% din prima de asigurare, dacă valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizată spre plată în anul anterior încheierii contractului de asigurare, a constituit până la 6% din mărimea Fondului.

Potrivit legii, prima de asigurare se stabilește în conformitate cu tarifele de bază aplicate la suma asigurată și include cheltuielile de gestionare ale asigurătorului, care nu pot constitui mai mult de 15% din valoarea primelor subscrise pe contract.

În cazul recoltei culturilor agricole, suma asigurată  reprezintă produsul dintre volumul recoltei medii prognozate la hectar și prețul prevăzut pentru comercializarea producției.

Recolta medie prognozată la hectar se calculează ca producția obținută de agricultor în 3 din ultimii 5 ani, cu excluderea anului în care s-a obținut cea mai mare și cea mai mică recoltă.

‹ adv ›

Conform legii, la solicitarea companiilor de asigurare ori a fermierilor sau a Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, se poate recalcula recolta prognozată dacă, din cauza altor factori decât cei împotriva cărora s-a asigurat, roada va mai mică de 75% din cea prognozată ori mai mare cu peste 50% din cea preconizată.

Legea va putea fi aplicată peste 3 luni. Mai exact, la 16 ianuarie 2021.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii