‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 14 mai, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLiberalizarea comerțului cu UE – prelungită pentru încă un an

Liberalizarea comerțului cu UE – prelungită pentru încă un an

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Încă un an producătorii din Republica Moldova vor exporta pe marea piață europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative. O decizie în acest sens a fost aprobată ieri, 13 mai 2024, de Consiliul European.

Această extindere a liberalizării comerciale reprezintă o oportunitate semnificativă pentru antreprenorii moldoveni, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta afacerile și de a-și promova produsele pe piața europeană.

În urma liberalizării temporare a comerțului în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă:

  • strugurii – de la 15,8 mii de tone în 2021 la 32,3 mii de tone în 2023;
  • exporturile de mere proaspete au crescut de la 1,0 mii de tone la 13,2 mii de tone în aceeași perioadă;
  • prunele au cunoscut o creștere semnificativă, ajungând de la 25,8 mii de tone la 60,4 mii de tone;
  • cireșele au înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială, trecând de la 74,0 tone la 2,9 mii de tone.

Unele produse au depășit cotele prevăzute, reflectând aprecierea și cererea crescută pentru calitatea produselor moldovenești. De exemplu:

  • exporturile de struguri au depășit cu 62% cotele stabilite;
  • prunele au înregistrat o creștere impresionantă de 300%;
  • cireșele au depășit cotele cu 93%.

Pe lângă beneficiile economice directe, liberalizarea temporară a avut și un impact pozitiv asupra agricultorilor moldoveni. În 2023, aceștia au economisit aproximativ 6 milioane euro și au înregistrat afaceri în valoare de 89,5 milioane USD, în creștere cu 129% față de anul precedent.

Aceste măsuri de liberalizare a comerțului sprijină competitivitatea exporturilor agricole moldovenești și ajută fermierii să identifice și să exploreze noi piețe.

‹ adv ›

Uniunea Europeană rămâne un partener solid și deschis, oferind oportunități semnificative pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

„Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a notat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›