‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări prioritare la vița-de-vie în această perioadă

Lucrări prioritare la vița-de-vie în această perioadă

‹ adv ›
‹ adv ›

Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, susține că, la moment, lucrarea prioritară pe care trebuie să o realizeze viticultorii este eliberarea butucilor de struguri, astfel să ofere acestora o perioadă de pauză, care este extrem de necesară în condițiile existente de secetă.

„În plantațiile unde a fost instalată irigarea, desigur că situația este mai bună, dar recomand să folosească irigarea doar după căderea frunzelor, ca să nu prelungească perioada de vegetație. Atât timp cât există roadă, butucii lucrează pentru struguri”.

În condițiile curente de insuficiență drastică a apei în sol, este destul de complicat de a realiza careva lucrări. Expertul spune că după căderea frunzelor ar fi recomandată realizarea unui tratament fitosanitar cu cupru pentru eradicarea bolilor care iernează la suprafața corzilor. 

„La moment, nu este recomandată administrarea fertilizanților/îngrășămintelor. Această lucrare ar fi mai bine de realizat la primăvară, după ce vom vedea ce precipitații vom avea pe parcursul iernii. Recomand scarificarea la adâncimea de maxim 30 cm, pentru ca să asigurăm acumularea apei în timpul toamnei și iernii. În niciun caz nu trebuie arat”.  

Sergiu Tutovan spune că anul curent este unul destul de dificil, fiind al doilea an consecutiv de secetă severă. 

„Butucii și așa au avut de suferit în anul trecut, din cauza lipsei de umiditate. În plus, și anul curent a fost la fel o secetă severă. Cel mai probabil, în anul viitor va trebui să lăsăm sarcini minime la butuci. În caz contrar, aceștia nu vor mai putea duce recoltele. Desigur că, vom reveni asupra acestui subiect deja în luna decembrie, când vom studia depunerea de ochi purtători de roadă”. 

Situația este gravă din cauza faptului că este al doilea an consecutiv de secetă severă, iar marea majoritate a plantațiilor au fost supraîncărcate cu roadă, respectiv, butucii au suferit enorm și au început să ofilească/vestejească strugurii

„Este un fenomen des întâlnit în anul curent la majoritatea plantațiilor din țară. Respectiv, reieșind din condițiile curente, acestea sunt principalele lucrări pe care le pot realiza viticultorii, dar cel mai important este să realizeze cât mai rapid posibil recoltarea strugurilor”. 

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii