Fenomenul de veștejire a strugurilor de viță de vie înainte de recoltare este frecvent întâlnit în plantații. Pe lângă cauzele de ordin patologic, cel mai frecvent, ofilirea strugurilor este rezultatul procesului fiziologic de reglare a cantității recoltei pe care butucul de viță de vie o poate matura.
În special, fenomenul poate fi observat în plantațiile de viță de vie ce nu sunt irigate sau cele irigate, dar în care nu a fost făcută normarea corectă a încărcăturii cu rod.
Simplu vorbind, butucul nu poate duce la coacere cantitatea de struguri lăsată de viticultor, astfel reduce o parte din aceștia pentru a asigura dezvoltarea normală a strugurilor rămași.
În acest caz, mai întâi, de obicei este observată uscarea și căderea frunzelor:
Apoi, butucul continuă să-și ajusteze procesele prin veștejirea strugurilor.
Citiți mai multe despre Cum recolta prea mare de struguri poate compromite munca producătorului.
Analizând plantațiile pe parcursul mai multor ani, inițial, recomandam ca acești struguri să fie înlăturați. Însă, în urma înlăturării, butucul sacrifica alți struguri pentru a-și asigura necesarul de apă și nutrienți din aceștia. Astfel, am decis să lăsăm strugurii veștejiți pe butuc și am observat că în acest caz fenomenul nu se extinde.
Motiv din care, nu recomandăm înlăturarea strugurilor veștejiți, ci lăsarea acestora pe butuci. În anii următori, un rol important în evitarea fenomenului de veștejire a strugurilor pe butucii de viță de vie o are normarea corectă a încărcăturii și irigarea corectă.
Importanța alegerii corecte a sarcinii butucului în funcție de cantitatea de apă și nutrienți disponibilă este majoră.
Citiți mai multe despre Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm.
Comentarii