Mulți sunt convinși că agricultura conservativă este calea de urmat mai ales în contextul schimbărilor climatice, iar alții sunt de părere că nu funcționează. Cert este că, No-till poate da rezultate, dar eșecurile apar, de obicei, din cauza mai multor motive despre care vom vorbi în continuare.
Am explorat fermele din țară și din regiune cu experiență de peste 10-15 ani în agricultura conservativă, cât și începători pentru a discuta care ar fi lucrurile pe care le-ar evita sau îmbunătăți.
Pregătirea pentru agricultura conservativă începe cu un an înainte.
Corectați dezechilibrele de nutrienți și problemele legate de hardpan, drenaj, și pH înainte de a începe tranziția către No-till.
Îngrășămintele și amendamentele pot fi aplicate la suprafață, însă ele nu pătrund semnificativ sub stratul de 2,5 cm de sol fără un anumit tip de lucrare a solului.
Ideal ar fi ca nivelurile de nutrienți din sol să fie suficiente pe întreaga adâncime a rădăcinilor, nu doar în stratul superior. Recoltele pot fi afectate dacă cele menționate nu sunt adecvate.
Începeți cu terenurile care au un drenaj bun, o structură bună a solului, un strat de reziduuri mai mare și uniform distribuit și niveluri adecvate de nutrienți în sol.
Aceste soluri vor răspunde cel mai favorabil la agricultura conservativă, reducând potențialul de scădere a producției în primii ani.
Vezi detalii despre No-till – cum alegem și pregătim câmpul pentru tranziție.
Lipsa asolamentului
Rotația culturilor este importantă pentru a întrerupe ciclurile bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Cu părere de rău, în majoritatea fermelor care abia fac tranziția către no-till am văzut doar 3-4 culturi în asolament.
Pentru a realiza o rotație corectă, alternați culturi din diferite familii botanice, culturi de toamnă și de primăvară, tipuri diferite de sisteme radiculare și luați în calcul particularitățile terenului.
Mulți dăunători se pot adapta rotațiilor scurte. Se exemplu, viermele vestic al rădăcinilor de porumb a devenit o problemă pentru fermierii din SUA care realizau rotații scurte soia-porumb și un dăunător care s-a dezvoltat mult la noi inclusiv din cauza monoculturii de porumb.
Vezi detalii despre Zece recomandări pentru un asolament productiv și un sol sănătos.
No-till: Încercarea de a reduce prea rapid inputurile
Producătorii încearcă adesea să reducă prea repede utilizarea erbicidelor și a îngrășămintelor. În timp, un sol exploatat intensiv devine dependent de inputuri fizice și chimice pentru a rămâne productiv.
Fermierii ar trebui să ia în considerare reducerea inputurilor doar după câțiva ani de agricultură conservativă continuă, respectarea asolamentului și utilizarea culturilor de acoperire. Acest timp este necesar pentru ca solul să-și regleze procesele, adică să învețe să lucreze de sine stătător.
Culturile de acoperire sunt importante pentru reducerea pierderilor de nutrienți și a presiunii buruienilor. De ce, pentru că acestea ocupă spațiul pe care s-ar putea dezvolts buruienile și inhibă dezvoltarea acestora.
Vezi detalii despre Fertilizarea solului în agricultura conservativă – ce se schimbă în perioada de tranziție.
Selectarea greșită a varietății de semințe
Plantulele în solul fără arătură pot întâmpina condiții mai reci și mai umede în patul germinativ. Este important să se planteze varietăți care tolerează aceste condiții.
Vestea bună este că în ultimii ani au fost dezvoltate multiple astfel de varietăți.
Nerespectarea cantității suficiente de resturi vegetale
Resturile vegetale și culturile de acoperire îndeplinesc multe funcții importante, cum ar fi captarea precipitațiilor, hrănirea microorganismelor benefice din sol, prevenirea eroziunii stratului superior și a nutrienților, împiedicarea formării crustei solului și acoperirea solului gol pentru a îngreuna germinarea buruienilor.
Fiecare specie de cultură lasă cantități diferite de resturi vegetale în urma cultivării. Aici, un rol foarte important îl are asolamentul menționat ce ne permite să echilibrăm pe ani cantitățile de resturi formate.
O cantitate de 6-10 t/ha de reziduuri ar fi optimal, inclusiv și cu masa vegetală a culturilor de acoperire.
În medie, floarea-soarelui produce până la 5,9 t/ha, porumb pentru boabe pana la -5,7 t/ha), grâu de toamnă pana la 4,4 t/ha), mazăre pentru boabe pana la doua.
Aceste resturi nu trebuie doar asigurate ci si Distribuite cât mai uniform pe teren.
Fiţi atenţi la repartizarea plevei! Dacă pleava nu este distribuită într-un mod corespunzător, probleme vor apărea pe parcursul întregii perioade de vegetaţie.
În plus, resturile gestionate incorect inseamna un loc deosebit de atractiv pentru rozatoare, una dintre provocarile no till.
Țineti minte, cu cat contactul dintre reziduurile de miriște și sol se mărește, datorită distribuirii minuţioase a paielor, viteza de descompunere crește.
Potrivit USDA SARE, o bandă grea de reziduuri chiar în spatele combinei poate cauza o scădere a recoltei de anul viitor cu 20% până la 30%.
Lipsa echipamentului adecvat sau reglarea necorespunzătoare a acestuia
Echipamentele principale necesare sunt o semănătoare specială pentru No-Till și un pulverizator. Tehnologia ambelor echipamente a evoluat semnificativ în ultimul deceniu.
Dacă nu există acces la echipamente de înaltă calitate, o soluție bună pentru început ar putea fi apelarea la servicii de semănat personalizate.
Deoarece erbicidele sunt mai mult utilizate în sistemul No-Till, pulverizatoarele trebuie să fie echipate, reglate și operate corect.
De asemenea, presiunea aplicată pe discurile de deschidere și pe roțile de închidere ale semănătorilor trebuie ajustată corespunzător pentru a asigura adâncimi precise și constante.
Lipsa angajamentului de a reuși și insuficiența cunoștințelor
Acesta este motivul principal pentru majoritatea eșecurilor în sistemul No-Till. Dacă un producător nu crede că agricultura conservativă va funcționa și nu este dispus să depună efort pentru a o face să funcționeze, probabil că nu va reuși.
No-Till presupune un mariaj pe termen lung cu solul, necesită seturi diferite de abilități și o gândire adaptată pentru a optimiza toate inputurile și practicile necesare.
Comentarii