‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 12 iunie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMai mult aer - mai multe fructe. Savanţii au creat sistemul optim pentru producerea...

Mai mult aer – mai multe fructe. Savanţii au creat sistemul optim pentru producerea căpşunelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producerea căpşunelor este una dintre cele mai populare şi profitabile afaceri atât în sectorul privat, cât şi cel industrial. Fructele gustoase şi dulci, cu un conţinut înalt de vitamina C şi antioxidanţi sunt mereu solicitate de către consumatori. La fel şi savanţii sunt tot mai preocupaţi de această cultură, testând diverse metode pentru majorarea productivităţii şi calităţii fructelor.

În sere căpşunele sunt produse pe substraturi, cum ar fi fibre de cocos, ceea ce asigură un control mai riguros asupra temperaturii şi umidităţii. Sistemul radicular al plantelor de căpşuni, este foarte exigent faţă de umiditate. Astfel, în cazul producerii în saci se recomandă verificarea permanentă a sacului pentru a evita acumularea apei la fundul acestuia.

FOTO: hortidaily.com

În urma mai multor cercetări, savanţii au creat varianta optimă ce poate fi utilizată pentru producerea căpşunelor, şi anume: o construcţie specială ce măreşte aeraţia dintre substrat şi suport menţinând un mediu confortabil pentru rădăcini. Datorită drenajului se reduce riscul apariţiei bolilor la rădăcina plantei.

FOTO: hortidaily.com

Sistemul creat de aceştia este echipat cu un canal din metal prevăzut cu orificii, acoperit cu un jgheab intern de polipropilenă cu grosimea de 0,7 mm destinat pentru a colecta umiditatea. Pe capătul liniei sunt instalate capace, care permit colectarea apei şi evită scurgerea acesteia pe podea.

Savanţii s-au gândit şi la producători, astfel, construcţia creată are barele special ridicate pentru a putea îngriji mai uşor de plante. Sistemul permite reglarea unghiului și, prin urmare, stocarea cantităţii dorite de apă. Iar instalarea acestuia este foarte simplă – nu este nevoie de echipamente speciale sau de instruire pentru a construi sistemul.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›