joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeMaib: Este momentul oportun de a investi în tehnologii de producere a energiei regenerabile 

Maib: Este momentul oportun de a investi în tehnologii de producere a energiei regenerabile 

Recomandate

Potențialul energetic din surse regenerabile al Republicii Moldova este unul major, iar investițiile în tehnologiile de producere a energiei verzi ar putea atenua efectele crizei, inclusiv economice, ce se resimte în țara noastră.

De această părere au fost participanții la conferința hibrid „Crește energia afacerii prin resurse regenerabile”, organizată de maib.

Speakerii au relatat despre situația în sectorul energetic la nivel macroeconomic, cadrul legislativ actual referitor la măsurile de sprijin pentru instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, programe și planuri de dezvoltare a sectorului energetic alternativ, subvenționarea și alte beneficii. 

Giorgi Shagidze, președintele maib, a specificat, în discursul său de deschidere a evenimentului, că eficiența energetică reprezintă un moment crucial pentru întreaga lume și este la fel de importantă și pentru stabilitatea și dezvoltarea Republicii Moldova. 

„Maib este cea mai mare bancă din țară, care a continuat să finanțeze comunitatea de afaceri prin intermediul diferitor instrumente, chiar și în momente dificile, la fel ca în acest an. Astfel că, pe parcursul anului curent, au fost oferite peste 450 de mii de credite pentru mediul de afaceri. Portofoliul de credite a crescut cu 40%, iar suma tuturor creditelor oferite, în acest an, reprezintă 50% din toate creditele de afaceri. Împreună cu mediul de business încercăm să identificăm modul cel mai bun pentru a oferi suport și dezvolta cele mai bune produse.

Anul trecut, am obținut 10 milioane de euro, finanțare specifică de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, destinată sectorului de producere a energiei regenerabile, ceea ce ne-a impulsionat să dezvoltăm produse pentru eficiența energetică. Astfel că, am și debursat resurse pentru 24 de proiecte din acest segment”, a menționat Giorgi Shagidze. 

Republica Moldova nu are resurse energetice proprii și este practic dependentă de importurile de combustibili fosili și de energie electrică. Din octombrie 2021, prețurile pentru gaz au crescut semnificativ, atât din cauza ultimelor evoluții de pe piețele regionale de energie cauzate de redresarea economiei post-pandemie, cât și de războiul din Ucraina. 

În acest context, Andrii Glevatskyi, vicepreședinte maib, a menționat că aceste provocări au impulsionat inițierea discuțiilor, inclusiv la nivelul Guvernul Republicii Moldova, pentru elaborarea politicilor de susținere și promovare a proiectelor de producere a energiei regenerabile. 

„Acum câțiva ani finanțarea proiectelor din domeniul energiei regenerabile era mai greu de realizat datorită contextului reglementativ. Acum avem condiții mult mai bune pentru investirea în diversificarea resurselor energetice. Astăzi, cu ajutorul maib 70 de clienți au dezvoltat proiecte majore și mulți alții au primit finanțare pentru afacerile ce țin de energia verde. Indiferent de greutățile care apar în cale, vom continua să ne susținem clienții care vor dori să investească în proiectele Green Energy atât pentru consum propriu cât și pentru vânzare, ceea ce va duce la creșterea independenței energetice a Republicii Moldova”. 

Industria energetică în Republica Moldova este încă foarte slab dezvoltată și reprezintă doar 2% din PIB-ul țării, dar are un potențial major de creștere, au remarcat experții prezenți la eveniment.

Macar Stoianov, consultant financiar maib, a reiterat că industria de producere a energiei regenerabile este una nouă pentru Republica Moldova, dar care, în următorii ani, va deveni una dintre cele mai importante, atât din punct de vedere a investițiilor, cât și a creării locurilor de muncă.

„Dispunem, la moment, de o tehnologie testată de mai bine de 10 ani în alte țări, astfel că nu ne rămâne decât să o importăm și să o utilizăm și în Republica Moldova. Pornind de la faptul că, noi ca și țară dispunem de resurse precum pământ, soare, vânt, acum este momentul oportun de a investi în tehnologia de producere a energiei regenerabile. Este un moment oportun, deoarece investițiile devin din ce în ce mai profitabile și creează posibilitatea de a fi independenți din punct de vedere energetic și de a crește eficiența și contribuția la PIB. Țin să remarc faptul că, clienții noștri din diferite ramuri văd această oportunitate ca un pas spre creșterea profitabilității și eficienței businessului”.

Violina Șupac, directoare ANRE, a prezentat cadrul normativ care reglementează sectorul de producere a energiei electrice din surse regenerabile specificând care sunt condițiile principale pentru obținerea licențierii pentru activitatea de producere a energiei electrice. 

FOTO: maib

„Cea mai scumpă investiției este la instalațiile de cogenerare pe biomasă și ardere directă. Este important să menționăm și despre intrarea în vigoare a noilor reguli a pieței din 1 iunie 2022, care prevăd că pe lângă drepturi, producătorii, mai au și obligații și aici mă refer la plata dezechilibrului care apare în sistem, astfel că este important să țineți cont de acest fapt atunci când decideți să investiți în aceste tehnologii”. 

Criza cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul energetic are un impact major asupra mediului de afaceri, afectează competitivitatea produselor și serviciilor, împiedică dezvoltarea afacerilor. 

Maib este partenerul stabil în finanțarea proiectelor de eficiență energetică și regenerabilă, astfel că unii producători au implementat cu succes tehnologii ce îi ajută să-și asigure totalmente necesarul de energie. 

Gherasim Tofan, administratorul Skyvolt SRL care a construit un parc fotovoltaic de 1 MW,  a spus în cadrul conferinței că subiectul abordat este unul foarte necesar și ar fi trebuit să fie discutat încă cu 4-5 ani mai devreme.

„Ideea de a construi un parc fotovoltaic a apărut cu mult timp în urmă și cred că rolul decisiv l-a avut patriotismul și dragostea față de țară. Pornind de la faptul că, Republica Moldova importă o mare parte din resursele energetice necesare, soluțiile prezentate în cadrul panelurilor de discuții vin să ne ajute să implementăm tehnologii care ne fac competitivi. Consider că marea majoritate a populației a realizat deja necesitatea investițiilor în panouri solare, stații eoliene, ș.a. Deși, recunosc că începutul a fost foarte greu, totuși am obținut licența de producător, iar acum ne mândrim cu ceea ce am realizat. Îndemnul meu ar fi că atunci când ai o idee, trebuie să găsești puteri și parteneri să o realizezi”.

O altă companie din sector, client maib, care a implementat cu succes un proiect de producere a energiei electrice cu panouri solare instalate pe frigider, este GȚ „Zoia Romaniuc”. 

Întreprinderea și-a început activitatea în anul 2014, când a plantat pe o suprafață de 25 ha livezi de măr și cireș. Ulterior, a fost construit și un frigider cu capacitatea totală de 2000 de tone, iar pe acoperiș, în septembrie 2021, au decis să instaleze panouri solare, care au fost date în exploatare deja în decembrie 2021. Această investiție a ajutat compania să reducă la 0 utilizarea energiei electrice din rețea.  

„Începutul a fost destul de complicat, am avut nevoie de timp ca să calculăm și să ne decidem asupra implementării proiectului dat, dar am înțeles că acest pas reprezintă o evoluție necesară pentru compania noastră. Datorită parteneriatului pe care îl avem cu maib am simțit siguranță și susținere, ceea ce a garantat succesul proiectului nostru. Imediat după darea în exploatare a parcului fotovoltaic, plata pentru consumul de energie electrică din rețea s-a redus considerabil. Consider că aceasta a fost cea mai bună investiție pe care am făcut-o”.

De menționat că, în Republica Moldova, la moment, sunt circa 150 de producători de energie fotovoltaică, fiind instalate și 70 de turbine eoliene. Eficiența energetică poate aduce beneficii atât pentru economia, cât și bunăstarea țării. 

Maib este liderul sectorului bancar din Republica Moldova, fiind apreciat de clienți pentru soluțiile financiare avantajoase acordate pentru orice necesități de afaceri sau personale.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale