‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMana castraveților - sfaturi pentru control

Mana castraveților – sfaturi pentru control

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mana castraveților este o boală produsă de Pseudoperonospora cubensis ce poate infecta toate cucurbitaceele, dar este cea mai destructivă la castraveți și pepenele galben.

Plantele se pot infecta în toate fazele de dezvoltare, însă pe frunzele tinere simptomele sunt rar întâlnite.

  • Mana castraveților este una dintre cele mai distructive boli foliare la castraveți.
  • Se poate răspândi prin aer, apa de irigare și prin uneltele și mâinile oamenilor, iar an de la an ciuperca se transmite prin oospori.
  • Agentul patogen este un parazit obligatoriu care are nevoie de plante vii de cucurbitace pentru a crește și a supraviețui.
  • Se dezvoltă în condiții umede sau foarte umede.
  • Preferă condiții de temperatură mai scăzute (optime 15C), dar orele cu temperaturi mai mici din timpul nopții îi sunt suficiente pentru dezvoltare.
  • Pe partea superioară a frunzelor se formează pete galbene până la verde pal, iar pe partea inferioară apare un puf gri catifelat.
  • Pătarea unghiulară produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans este frecvent confundată mana castraveților.

Cum deosebim mana castraveților de alte probleme ale cucurbitaceelor:

  • Pe suprafața superioară a frunzelor se formează pete de la verde pal la galben, care ulterior devin maro.
mana castravetilor
  • Petele de pe frunze sunt unghiulare și sunt delimitate de nervurile frunzei. Acest lucru este cel mai distinct la castraveți.
  • Pe partea inferioară a frunzei se formează un puf gri-purpurie în condiții de umiditate ridicată.
mana castraveților
  • În condiții umede sau foarte umede, boala se dezvoltă rapid.
  • Petele de pe frunze se unesc și frunzele întregi devin maro, părând ca și cum ar fi fost afectate de îngheț.
  • La pepeni verzi, o răsucire exagerată în sus a frunzelor este frecventă.

Cum să gestionați mana castraveților în grădina de acasă:

  • Evitați udările pe frunze.
  • Utilizați măsuri de igienă: îndepărtați resturile de cultură și evitați stropirea cu apă.
  • Utilizați varietăți rezistente, dacă este o problemă frecvent întâlnită.
  • Folosiți spalierul pentru a îmbunătăți circulația aerului.
  • Îndepărtați plantele cu simptome de boală.
mana castravetilor

Dintre produsele biologice, potrivit studiilor produse pe bază de uleiuri de ricin și de cuișoare, Trichoderma harzianum, Pseudomonas aureofaciens BS1393, Bacillus subtilus și Bacillus pumilus au redus semnificativ severitatea manei castraveților.

‹ adv ›

Cum se gestionează mana castraveților în ferme:

castraveti spalier
  • Plantați hibrizi rezistenți/toleranți.
  • Dezinfectați solul.

Citiți mai multe despre Dezinfecția solului – când se face, metode, recomandări.

  • Respectați asolamentul (e recomandată o pauză de 3-4 ani).
  • Reducerea la minimum a perioadelor de umezeală a frunzelor poate scădea incidența și gravitatea. Utilizați irigarea prin picurare și spațierea largă a rândurilor pentru a usca frunzele și a încuraja o bună circulație a aerului în jurul plantelor. Evitați irigarea prin aspersiune.
  • Folosiți irigarea prin picurare și o distanță mare între rânduri pentru a usca frunzele și pentru a încuraja o bună circulație a aerului în jurul plantelor.
  • Folosiți spaliere pentru a îmbunătăți circulația aerului.
  • în teren protejat, mențineți un microclimat optim, evitând umiditatea excesivă.

Tratamentele cu produse ce conțin cupru asigură un control bun al manei (Alcupral 1,5-2,0 kg/ha). În plus, produse pe bază de captan (Merpan 0,15 % (1,5 kg/ha în 1000 l apă), metiram, fosetil de aluminiu și altele sunt eficiente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›