Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la hotărârea referitoare la măsurile de supraveghere, control şi combatere a gripei aviare pentru a le racorda la directivele europene. Aceasta va facilita schimburile comerciale cu ouă și carne de pasăre la care Republica Moldova tinde și este acceptată de Uniunea Europeană, în cazul respectării tuturor cerințelor înaintate, s-a menționat în ședința de astăzi a Guvernului, informează Moldpres.
Modificările și completările propuse au ca scop limitarea riscului de transmitere la păsările de curte și la alte păsări ținute în captivitate, de la păsările sălbatice vii, a gripei aviare. În particular, se preconizează consolidarea sistemului de depistare timpurie și supraveghere sporită din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în vederea prevenirii apariției unor focare de boală.
De asemenea, documentul include o serie de măsuri de diminuare a riscurilor, identificare a zonelor cu risc ridicat, supravegherea și monitorizarea bolilor extrem de contagioase la păsări de curte și sălbatice. Aprobarea modificărilor și completărilor la hotărârea din 2008 referitoare la Normele sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control şi combatere a gripei aviare reprezintă o garanție documentară pentru a permite efectuarea exportului în UE al cărnii de pasăre și ouălor de consum uman.
Deși beneficiază de cote de export de produse animaliere de mai mulți ani, Republica Moldova, nu poate livra producție pe piața europeană, în condițiile în care cerințele față de produsele animaliere sunt destul de stricte în Uniunea Europeană, fapt ce limitează capacitatea producătorilor autohtoni de a exporta.
Comentarii