‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 20 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMaxim Burlacu, producător: Am ales certificarea GLOBALG.A.P, să hotărâm noi unde și cui să...

Maxim Burlacu, producător: Am ales certificarea GLOBALG.A.P, să hotărâm noi unde și cui să exportăm marfa noastră

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Caisul este o cultură cu un potențial înalt de comercializare pe piețele internaționale, iar producerea caiselor în Republica Moldova poate deveni o afacere profitabilă dacă fermierii aleg soiuri moderne și adoptă tehnologii inovative.

De aceasta s-a convins și Maxim Burlacu, un agricultor din raionul Drochia, care administrează livezi de cireș, cais, măr și prun.

Antreprenorul afirmă că datorită instruirilor și asistenței oferite de experții naționali și internaționali, a reușit să recolteze fructe de calitate, competitive pe piețele internaționale. 

Afacerea fraților Burlacu a început în anul 2018, cu o livadă de prun și vișin:

„Am făcut o greșeală, pentru că am plantat fără să fiu informat. Apoi, am văzut că poți avea succes doar dacă implementezi tehnologii moderne și am început să plantăm cais în sistemul intensiv. Soiul Kyoto este unul foarte bun, l-am ales corect și sunt foarte mândru de asta. Este transportabil, are aspect atractiv, putem să îl depozităm la frigider, ceea ce ne oferă un răgaz pentru a negocia și a vinde la preț mai bun”.

Pentru că fructele de calitate produse în Moldova sunt tot mai solicitate pe piața europeană, cu sprijinul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), agricultorul implementează standardele GLOBALG.A.P., care confirmă calitatea și inofensivitatea fructelor și bunele practici agricole respectate de gospodăria agricolă.

recolta caise 2024

În mare parte, caisele produse de Maxim Burlacu sunt exportate în Federația Rusă, deși au ajuns și în UE.

„Trebuie să ții pasul cu inovațiile pentru a ieși la o piață nouă. Când ești dependent de o singură piață este foarte greu. Iată de ce am vrut să implementez GLOBALG.A.P, ca să avem acces la o piață mult mai extinsă, să hotărâm noi unde și cui să exportăm marfa noastră. Acum avem o marfă mult mai calitativă, pe care putem s-o exportăm pe piața din Uniunea Europeană”, spune Maxim Burlacu. 

‹ adv ›

Pentru dezvoltarea sectorului agricol, proiectul Agricultura Performantă în Moldova a implementat și continuă să implementeze programe de asistență pentru antreprenorii din sectorul agricol, care tind să sporească competitivitatea produselor agricole pe piața externă. 

„Standardele GLOBALG.A.P. confirmă că fructele produse sunt inofensive pentru consumatori, iar întreprinderea respectă bunele practici agricole de la etapa de producere și până la etapa de livrare a fructelor. Implementarea acestor standarde, tot mai solicitate de importatorii străini, nu doar facilitează exportul produselor în UE și alte piețe internaționale, dar și îmbunătățesc procesele de management în gospodăriile agricole”, explică Andrei Cumpanici specialist în cadrul proiectului USAID APM.

„În general, caisele sunt foarte solicitate pe toate piețele, atât pe piața UE, cât și în Rusia. Din acest considerent, dar și pentru că tehnologiile de producere au devenit mai inovative, fermierii din Moldova au început să  planteze livezi superintensive, soiuri moderne, care permit obținerea recoltelor înalte și calitative”, spune Andrei Lozan, specialist de producere a fructelor, USAID APM.

Calitatea livezii pe care o dețin frații Burlacu a fost apreciată și de expertul internațional Samuele Caroli, care în cadrul proiectului USAID le oferă periodic asistență în îngrijirea livezii. 

În prezent, cultura caisului constituie 3,2% din suprafața livezilor din Republica Moldova, circa 4,6 mii hectare.

‹ adv ›

Cele mai favorabile condiții de cultivare a culturii caisului în Moldova sunt înregistrate în zona de Sud, Sud-Est și Centru a țării. Dar, în ultimii ani, înregistrăm și plantări în zona de Nord a țării.

Conform datelor oficiale, în 2021 Republica Moldova a exportat 4.782 tone de caise. În comparație cu câțiva ani în urmă, destinațiile exporturilor de caise moldovenești s-au diversificat listând 15 țări, dintre care 12 sunt țări membre ale Uniunii Europene.

Totuși, cele mai mari exporturi de caise moldovenești au fost în Ucraina și Federația Rusă și au constituit 64,7% din totalul exporturilor de caise, chiar dacă aceste destinații au oferit și prețuri mai mici.

Cel mai mare preț l-au obținut producătorii moldoveni pe piața Germaniei de 2,01 USD/kg, fiind urmată de Franța, Lituania și Olanda.

În anul curent, în luna iunie, care este debutul sezonului caiselor, au fost deja exportate 1202 tone, dintre care 291 tone au ajuns în țările UE ca Germania, România, Polonia, Lituania. Însă sezonul caiselor în Republica Moldova va continua până la finele lunii iulie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›