Caisul este o cultură cu un potențial înalt de comercializare pe piețele internaționale, iar producerea caiselor în Republica Moldova poate deveni o afacere profitabilă dacă fermierii aleg soiuri moderne și adoptă tehnologii inovative.
De aceasta s-a convins și Maxim Burlacu, un agricultor din raionul Drochia, care administrează livezi de cireș, cais, măr și prun.
Antreprenorul afirmă că datorită instruirilor și asistenței oferite de experții naționali și internaționali, a reușit să recolteze fructe de calitate, competitive pe piețele internaționale.
Afacerea fraților Burlacu a început în anul 2018, cu o livadă de prun și vișin:
Pentru că fructele de calitate produse în Moldova sunt tot mai solicitate pe piața europeană, cu sprijinul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), agricultorul implementează standardele GLOBALG.A.P., care confirmă calitatea și inofensivitatea fructelor și bunele practici agricole respectate de gospodăria agricolă.
În mare parte, caisele produse de Maxim Burlacu sunt exportate în Federația Rusă, deși au ajuns și în UE.
Pentru dezvoltarea sectorului agricol, proiectul Agricultura Performantă în Moldova a implementat și continuă să implementeze programe de asistență pentru antreprenorii din sectorul agricol, care tind să sporească competitivitatea produselor agricole pe piața externă.
Calitatea livezii pe care o dețin frații Burlacu a fost apreciată și de expertul internațional Samuele Caroli, care în cadrul proiectului USAID le oferă periodic asistență în îngrijirea livezii.
În prezent, cultura caisului constituie 3,2% din suprafața livezilor din Republica Moldova, circa 4,6 mii hectare.
Cele mai favorabile condiții de cultivare a culturii caisului în Moldova sunt înregistrate în zona de Sud, Sud-Est și Centru a țării. Dar, în ultimii ani, înregistrăm și plantări în zona de Nord a țării.
Conform datelor oficiale, în 2021 Republica Moldova a exportat 4.782 tone de caise. În comparație cu câțiva ani în urmă, destinațiile exporturilor de caise moldovenești s-au diversificat listând 15 țări, dintre care 12 sunt țări membre ale Uniunii Europene.
Totuși, cele mai mari exporturi de caise moldovenești au fost în Ucraina și Federația Rusă și au constituit 64,7% din totalul exporturilor de caise, chiar dacă aceste destinații au oferit și prețuri mai mici.
Cel mai mare preț l-au obținut producătorii moldoveni pe piața Germaniei de 2,01 USD/kg, fiind urmată de Franța, Lituania și Olanda.
În anul curent, în luna iunie, care este debutul sezonului caiselor, au fost deja exportate 1202 tone, dintre care 291 tone au ajuns în țările UE ca Germania, România, Polonia, Lituania. Însă sezonul caiselor în Republica Moldova va continua până la finele lunii iulie.
Comentarii