‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 25 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMerele moldovenești - exportate în Suedia. Ștefan Bîtlan: Cererea de fructe peste hotare este...

Merele moldovenești – exportate în Suedia. Ștefan Bîtlan: Cererea de fructe peste hotare este enormă, iar calitatea e crucială

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ștefan Bîtlan este unul dintre tinerii din Moldova care a decis să continue afacerea tatălui său, contribuind la dezvoltarea acesteia. De la exporturile de mărfuri peste hotare, în special țările CSI, au ajuns să dezvolte propria afacere în horticultură.

În anii 2001-2004, au investit în propriile plantații de viță de vie și pomi, trecând prin multiple provocări până a se determina ce sortiment este potrivit și cum să protejeze eficient plantațiile, astfel încât să fie asigurată calitatea fructelor.

De la piețele tradiționale care, menționează antreprenorul, sunt marcate de insstabilitate, au decis să se orienteze spre piața UE, unde, chiar dacă concurența este acerbă, fructele de calitate sunt apreciate și-și găsesc mereu locul.

În cadrul fiecărui interviu, Ștefan, având experiența atât de producător, cât și de exportator, menționează un lucru important: „Moldova are un potențial foarte mare pe piața externă, însă crucială este calitatea fructelor livrate”.

Recent, compania pe care o gestionează împreună cu familia, „Fani” SRL, a reușit să stabilească un parteneriat cu un importator din Suedia, astfel că un camion de 20 de tone de mere Granny Smith, procurate de la membrii asociației Moldova Fruct, a ajuns pe această piață.

„Printre cerințele obligatorii s-au numărat certificările GLOBALG.A.P. și GRASP, lăzi de 13 kg cu alveole, calitatea bună a fructelor. Spre regret, din cauza secetei de anul trecut, nu a fost posibilă asigurarea calibrului merelor solicitat: +75 mm, însă importatorul a fost de acord să realizeze acest import la calibrul +70 mm. Datorită calității bune a acestui lot livrat, am convenit pe exportul și altor tipuri de fructe în noul sezon de comercializare.”, a explicat Ștefan Bîtlan.

Parteneriatul comercial cu importatorul suedez a fost stabilit în cadrul expoziției Freskon de la Salonic, Grecia, participarea în cadrul căreia a fost realizată cu suportul Proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (Dezvoltăm Moldova Rurală), Western NIS Enterprise Fund și Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency.

‹ adv ›

Ștefan mai adaugă că, alinierea producerii standardelor pieței este esențială, iar un aspect important ce trebuie înțeles este faptul că, de cele mai multe ori, nu se obține profit din primele exporturi, însă acestea sunt foarte necesare pentru stabilirea primelor parteneriate și afirmarea pe o nouă piață.

Merele cu stickere „Moldova – taste makes the difference” (Moldova – un gust deosebit) vor fi comercializate în rețelele de magazine și pe piețele locale din Suedia.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›