‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaMetode eficiente de creştere a ciupercilor champignon

Metode eficiente de creştere a ciupercilor champignon

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ciupercile champignon sunt foarte folositoare datorită proprietăţilor lor nutritive dar şi foarte gustoase. Cum se cultivă şi cum corect să alegem terenul pentru plantare? Vă împărtăşim secretul  imediat.

Pentru creşterea champignonilor se poate de folosit următoarele tipuri de composturi:

  1. Rumeguş neputrezit de paie uscate (12 kg), deşeuri  animaliere proaspete (avicole (8 kg). Perioada de maturare a compostului 24-26 de zile;
  2. Rumeguş neputrezit de paie uscate (12 kg), deşeuri animaliere proaspete (cabaline) (8kg). Perioada de maturare  a compostului 22-24 de zile.
  3. Rumegus neputrezit de paie uscate (12 kg), deşeuri animaliere de la bovine (8 kg). Perioada de maturare este de 23-25 de zile.

Paiele şi deşeurile animaliere e necesar să fie aşezate în straturi, formîndu-se astfel o stivă. După aceasta, suprafaţa formată trebuie udată zilnic pentru a nu permite uscarea acesteia.

‹ adv ›

Află aici Cu ce hrănim răsadurile – 7 cele mai bune remedii populare.

A nu se face excese de apă în timpul  udării! Se întorc straturile de compost  în aşa mod încât straturile exterioare stive să fie în interior, şi cele interioare să iasă in exterior.

Această procedură trebuie efectuată de 4-5 ori chiar în perioada de pregătire a substatului.

‹ adv ›

Compostul este deja gata atunci când apare mirosul de amoniac. Compostul  finit este pus în cuiburi cu un stat de 10cm, dar în cutii – nu mai puţin de 20 cm.

Mai mult decât atât, drept  humus finit poate fi utilizat (de exemplu, orice alt tip de deșeuri animaliere, cu excepţia deșeurilor de provenienţă porcină, care a trecut perioada peste un an, este fermentat și nu are deja  miros de amoniac. Este nevoie de aproximativ 20 kg.)

Norma miceliului pentru însămânțare

‹ adv ›

Un vârf de cuţit de miceliu se pune în gaură. Adâncimea de plantare 5-7 cm, distanţa între ele 15-18 cm. Când începe a creşte miceliu, pentru a preveni uscarea lui, e nevoie de acoperit cu paie sau cu pânză groasă de sac.

După 12-15 zile cuiburile sunt astupate cu pământ sau cu amestec de sol plus turbă în proporţie de 1:1. Grosimea stratului de 2 cm.

Temperatura optimală pentru cultivarea champinioanelor este considerată 16-29 grade Celsius şi umiditatea aerului nu mai mică de 85%.

Aproximativ peste 20-30 de zile apar primele ciuperci. Perioada de îmulţire se produce în valuri la intervale de 7-10 zile. Radamentul productivităţii este de 18 kg în 3 valuri.

Ciuperci champignon cultivate la vilă

Pe suprafeţele deschise ciupercile cresc în umbră, se pot dezvolta sub copaci, arbuşti, alături de căpșune, acolo unde ciupercile sunt ferite de razele directe ale soarelui (250 ml de miceliu pentru 2,5-3,0 mp).

În primul rând, solul trebuie sa fie prelucrat, săpat şi neted. Pe suprafața prelucrată trebuie semănat miceliu. După aceasta, compostul poate fi uniform împrăștiat (cu o grosime de 5,7 cm). Miceliul începe să dea roade în 2-2,5 luni.

Citește despre Top 5 dăunători în solar/seră și cum scăpăm de ei.

Până atunci, modificări vizibile pe suprafața solului nu  sunt evidente. Perioada de rodire durează de la începutul primăverii până toamna târziu. De-a lungul acestei perioade, pe teren poate fi semănat miceliu.

‹ adv ›
‹ adv ›

11 Comentarii

  1. Buna ziua,

    As dori sa incerc sa cultiv in gradina,la umbra,pe un sol odihnit
    Cantitate mica
    Am paie și de la găini fecale.
    Nu știu cum sa fac
    Mulțumesc anticipat

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›