Mihai Munteanu din satul Ulmu, raionul Ialoveni și-a făcut studiile mai întâi la Colegiul de Construcții (act. Centrul de Excelență în Construcții), iar ulterior a urmat Universitatea Tehnică, cu specialitatea inginer în construcții.
Activează în cadrul unei companii de construcție, diriginte de șantier, iar în paralel s-a îndrăgostit de agricultură și dezvoltă o afacere cu plantații multianuale.
Își amintește cum a ales acest domeniu și a decis să investească într-o afacere agricolă. Pe timpul când încă era student la colegiu, a găsit într-un ziar un articol scris de un producător agricol, care cultiva nuci în România și acela spunea că „3-5 ha de nuc pot să asigure un trai decent pentru o familie cu 3-5 membri”.
Dar lucrurile nu au evoluat tocmai așa cum și le-a imaginat eroul nostru. Au urmat anii de studenție, după care drumul străinătății. A plecat la muncă în Federația Rusă, unde s-a angajat după specialitatea pe care a studiat-o.
După ceva timp, a fost deportat și a primit interdicție de a intra în Federația Rusă pentru o perioadă de cinci ani.
Începând cu anul 2015, banii pe care a reușit să-i agonisească muncind peste hotare și pe care nu i-a investit în procurarea apartamentelor sau mașinilor, i-a cheltuit pentru a înființa o plantație de nuc.
Mihai spune că, cu această problemă se confruntă marea majoritate a fermierilor care înființează plantații multianuale, pentru că în cazul culturilor cerealiere deja în toamnă pământul poate fi reîntors proprietarilor, dar în cazul livezilor este mai dificil.
După prima livadă de nuc, care a fost plantată pe o suprafață de trei hectare, în anul 2018, tânărul a extins suprafața cu încă trei hectare, schema de plantare 10×8.
În anul curent, producătorul extinde și livada plantată cu soiul Chandler cu încă 5 ha. În paralel, Mihai intenționează să planteze și o livadă de piersic plat, pe o suprafață de 5 ha, dotată cu sistem de suport, irigare.
Mihai Munteanu spune că, o altă problemă pe care urmează să o soluționeze ține de iazul din localitate, care este în proprietatea primăriei, dar de fapt este secat.
Fermierul a recunoscut că, participă activ la seminarele care se organizează, pentru că de la fiecare reușește să adune informații prețioase pentru afacerea sa.
În anul 2019, tânărul și-a cumpărat și un tractor, după ce a contractat un credit, dar odată cu acesta au apărut alte necesități, cum ar fi echipamentele. În această situație, extinderea suprafețelor a devenit un imperativ.
Mihai recunoaște că, este omul căruia nu îi este frică de riscuri și îi place să facă lucruri pe care nu le fac alți agricultori.
Mihai a urmat câteva cursuri în domeniul agricol, ceea ce îl ajută să adopte corect anumite decizii. Mai mult, este deschis să învețe permanent. Povestește că, în prima livadă plantată s-a învățat cum corect să realizeze mai multe lucrări.
Tânărul a menționat că, a contractat deja pomii și pentru o livadă de cais superintensivă, care va fi plantată în anul viitor.
Bravo tinere. In anii copiläriei mele buneii aveau niste piersici tirzii, nu eru asa mari cum sint azi , dar asa de gustosi !! Un sort vechi, albi…Ce vreau asa piersici….. Poate ii gäsesti undeva , mäcar citiva copaci. Eu as cumpära
il cunosc personal, e un tanar foarte muncitor si dedicat! bravo, Mihai!
Bravo tinere. In anii copiläriei mele buneii aveau niste piersici tirzii, nu eru asa mari cum sint azi , dar asa de gustosi !! Un sort vechi, albi…Ce vreau asa piersici….. Poate ii gäsesti undeva , mäcar citiva copaci. Eu as cumpära