La analiza şi estimarea bugetului de stat şi a riscurilor bugetar-fiscale pentru anul 2024, Ministerul Finanţelor a luat în calcul şi datoriile de miliarde ale Moldovagaz, faţă de Gazprom, conform auditului situaţiilor financiare pentru anul 2022, ignorând practic constatările auditului financiar şi juridic realizat de două companii străine, notează mold-street.com.
Astfel datoriile (pe termen lung și cele curente) ale Moldovagaz, la 31 decembrie 2022, constituiau circa 16,84 miliarde lei, inclusiv datoriile curente față de părțile afiliate – 10,7 miliarde lei (63,5% din totalul datoriilor curente), în marea lor majoritate fiind datoria față de Gazprom și SRL Factoring Finance, se menţionează în nota privind riscurile bugetar-fiscale, anexată la proiectul legii Bugetului de stat pentru 2024.
Ministerul Finanţelor, îngrijorat de situaţia financiară a Moldovagaz
Amintim că proiectul Legii bugetului de stat a fost publicat de Ministerul Finanţelor la finele lunii noiembrie şi a fost votat, pe 22 decembrie 2023, în lectura a doua de Parlament.
Aceasta chiar dacă cota statului în capitalul social al Moldovagaz este mai mică de 50% (35,33%).
Conform analizei, capitalul propriu al Moldovagaz, la finele anului 2022, a înregistrat o valoare negativă de 2,8 miliarde lei, iar pierderea neacoperită a anilor precedenți a constituit peste patru miliarde lei, ceea ce reprezintă un risc major de intrare în insolvenţă.
Acest aspect se menţionează şi în rapoartele de audit în rezultatul efectuării auditului situaţiilor financiare ale societăţii pe parcursul ultimilor ani.
Totodată, autorii precizează că în rezultatul efectuării auditului situaţiilor financiare ale SA Moldovagaz pe parcursul ultimilor ani, de către auditori „a fost imposibilă emiterea unei opinii”.
În nota Ministerului Finanţelor sunt menţionate mai multe cifre şi indicatori care arată situaţia financiară gravă creată în ultimii ani la Moldovagaz.
Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban susţine însă că în anul 2023, situaţia financiară a întreprinderii s-a înbunătăţit, ea fiind în prezent într-o capacitate bună de plată.
Auditul făcut de suedezi şi britanici, ignorat?
În nota sa Ministerul Finanţelor face trimitere şi la constatările din Raportul Curţii de Conturi din 2022, cu privire la auditul conformității asupra cheltuielilor şi investițiilor capitale la întreprinderile de gaze, în special fiind vorba de Moldovagaz şi unde la fel sunt menţionate datoriile Moldovagaz faţă de Gazprom.
Cât despre rezultatele auditului financiar și juridic al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance, pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în perioada 1993-2021, Ministerul Finaneţlor menţionează doar faptul că au fost alocate Agenţiei Proprietăţii Publice, din fondul de rezervă al Guvernului, 800.000 de euro pentru plata serviciilor de audit.
Constatările făcute de cele două companii ce au făcut auditul financiar şi juridic al datoriei Moldovagaz – Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co Limited din Marea Britanie -, nu sunt menţionate deloc.
La începutul lunii septembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă ministrul Energiei, Victor Parlicov, a comunicat că auditul a indicat că o mare parte din suma de peste 700 milioane de dolari, pretinsă de Gazprom, nu este justificată prin acte oficiale.
Ca urmare, Chișinăul i-a propus concernului rus să accepte plata a 8,6 milioane dolari din datoria pretinsă și cu asta să încheie subiectul.
La începutul lunii noiembrie 2023, Consiliul de Observatori al Moldovagaz nu a aprobat raportul de audit al datoriilor istorice.
Comentarii