‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinisterul Finanţelor ignoră rezultatele auditului extern al datoriilor Moldovagaz pentru gaze

Ministerul Finanţelor ignoră rezultatele auditului extern al datoriilor Moldovagaz pentru gaze

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La analiza şi estimarea bugetului de stat şi a riscurilor bugetar-fiscale pentru anul 2024, Ministerul Finanţelor a luat în calcul şi datoriile de miliarde ale Moldovagaz, faţă de Gazprom, conform auditului situaţiilor financiare pentru anul 2022, ignorând practic constatările auditului financiar şi juridic realizat de două companii străine, notează mold-street.com.

Astfel datoriile (pe termen lung și cele curente) ale Moldovagaz, la 31 decembrie 2022, constituiau circa 16,84 miliarde lei, inclusiv datoriile curente față de părțile afiliate – 10,7 miliarde lei (63,5% din totalul datoriilor curente), în marea lor majoritate fiind datoria față de Gazprom și SRL Factoring Finance, se menţionează în nota privind riscurile bugetar-fiscale, anexată la proiectul legii Bugetului de stat pentru 2024.

Ministerul Finanţelor, îngrijorat de situaţia financiară a Moldovagaz

Amintim că proiectul Legii bugetului de stat a fost publicat de Ministerul Finanţelor la finele lunii noiembrie şi a fost votat, pe 22 decembrie 2023, în lectura a doua de Parlament.

„Fiind o entitate de interes public major s-a decis asupra necesității analizei situațiilor economico financiare a acesteia”, explică Ministerul Finanţelor în notă.

Aceasta chiar dacă cota statului în capitalul social al Moldovagaz este mai mică de 50% (35,33%).

Conform analizei, capitalul propriu al Moldovagaz, la finele anului 2022, a înregistrat o valoare negativă de 2,8 miliarde lei, iar pierderea neacoperită a anilor precedenți a constituit peste patru miliarde lei, ceea ce reprezintă un risc major de intrare în insolvenţă.

„Potrivit art.37 alin.(6) al Legii nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni, valoarea activelor nete ale societății pe acțiuni nu poate fi mai mică decât mărimea capitalului ei social.
Dacă, la expirarea a 3 ani financiari consecutivi, cu excepția primului an financiar, valoarea activelor nete ale societății, potrivit bilanțului anual al societății, va fi mai mică decât mărimea capitalului social, orice acționar al societății este în drept să ceară adunării generale anuale a acționarilor adoptarea uneia din următoarele decizii: cu privire la reducerea capitalului social, cu privire la majorarea valorii activelor nete prin efectuarea de către acționarii societății a unor aporturi suplimentare în modul prevăzut de statutul societății, cu privire la dizolvarea societății, cu privire la transformarea societății în altă formă juridică de organizare”, menţionează Ministerul Finanţelor.

Acest aspect se menţionează şi în rapoartele de audit în rezultatul efectuării auditului situaţiilor financiare ale societăţii pe parcursul ultimilor ani. 

‹ adv ›

Totodată, autorii precizează că în rezultatul efectuării auditului situaţiilor financiare ale SA Moldovagaz pe parcursul ultimilor ani, de către auditori „a fost imposibilă emiterea unei opinii”.

În nota Ministerului Finanţelor sunt menţionate mai multe cifre şi indicatori care arată situaţia financiară gravă creată în ultimii ani la Moldovagaz.

„Așadar, ținând cont de lichiditatea curentă de 0,8 unități și a unui levier financiar negativ – 5,0 (rata generală de acoperire a capitalului propriu negativă), se atestă o situație economico financiară dificilă la această entitate, persistând riscul considerabil de neonorare/ insuficiență a resurselor pentru onorarea obligațiilor asumate, deoarece acești indicatori urmează să fie sub nivelul recomandat (lichiditatea curentă nu mai mare de 1 și levierul financiar nu mai mic de 2)”, se menţionează în nota Ministerului Finanţelor.

Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban susţine însă că în anul 2023, situaţia financiară a întreprinderii s-a înbunătăţit, ea fiind în prezent într-o capacitate bună de plată. 

‹ adv ›

Auditul făcut de suedezi şi britanici, ignorat?

În nota sa Ministerul Finanţelor face trimitere şi la constatările din Raportul Curţii de Conturi din 2022, cu privire la auditul conformității asupra cheltuielilor şi investițiilor capitale la întreprinderile de gaze, în special fiind vorba de Moldovagaz şi unde la fel sunt menţionate datoriile Moldovagaz faţă de Gazprom.

Cât despre rezultatele auditului financiar și juridic al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance, pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în perioada 1993-2021, Ministerul Finaneţlor menţionează doar faptul că au fost alocate Agenţiei Proprietăţii Publice, din fondul de rezervă al Guvernului, 800.000 de euro pentru plata serviciilor de audit.

Constatările făcute de cele două companii ce au făcut auditul financiar şi juridic al datoriei Moldovagaz – Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co Limited din Marea Britanie -, nu sunt menţionate deloc.

La începutul lunii septembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă ministrul Energiei, Victor Parlicov, a comunicat că auditul a indicat că o mare parte din suma de peste 700 milioane de dolari, pretinsă de Gazprom, nu este justificată prin acte oficiale.

Ca urmare, Chișinăul i-a propus concernului rus să accepte plata a 8,6 milioane dolari din datoria pretinsă și cu asta să încheie subiectul.

„Când a început auditul era vorba de datorii de 709 milioane de dolari. În urma analizelor, se propune ca să fie achitată o sumă de 8,6 milioane de dolari la aceasta etapă și toate subiectele să fie închise. Deci, să fie rezolvată această datorie prin achitarea acestei sume. Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către Gazprom. Așteptăm reacția Moldovagaz și Gazprom”, declara Victor Parlicov.

La începutul lunii noiembrie 2023, Consiliul de Observatori al Moldovagaz nu a aprobat raportul de audit al datoriilor istorice.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›