‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 septembrie, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMiniștrii europeni ai comerțului cer liberalizarea RAPIDĂ a exporturilor de vin moldovenesc în UE

Miniștrii europeni ai comerțului cer liberalizarea RAPIDĂ a exporturilor de vin moldovenesc în UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Miniștrii europeni ai comerțului, reuniți vineri, la Luxemburg, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE, au subliniat necesitatea ca propunerea Comisiei Europene privind liberalizarea exporturilor de vin ale Republicii Moldova să fie examinată rapid

Consiliul CAE a analizat stadiul pregătirilor pentru semnarea și, respectiv, parafarea acordurilor de asociere și, respectiv, de liber schimb cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova cu prilejul summitului de la Vilnius, din Lituania, de la 28-29 noiembrie, în contextul în care parafarea celor două acorduri cu Armenia nu este prevăzută.

Miniștrii au discutat despre posibile măsuri comerciale care ar trebui să fie luate în considerare pentru a răspunde presiunii politice și economice exercitate de Rusia asupra țărilor din cadrul Parteneriatului Estic și subliniază importanța aducerii relațiilor cu partenerii estici la un nou nivel prin intermediul ‘acordurilor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare’.

‹ adv ›

Președinția lituaniană, reprezentată de ministrul de externe Linas Linkevicius, a precizat că presiunile exercitate de Rusia asupra statelor membre ale Parteneriatului Estic sunt inacceptabile și a reamintit că acordurile nu sunt îndreptate împotriva nici unei țări terțe.

Aceasta a exprimat sprijinul pentru semnarea Acordului de asociere de Ucraina, dar miniștrii comerțului au făcut apel la acest stat să-și rezolve problemele care afectează relațiile comerciale cu UE și să-și amelioreze mediul de afaceri. De asemenea, ei au subliniat importanța parafării acordurilor de liber schimb cu R. Moldova și Georgia și au precizat că așteaptă o cât mai rapidă semnare a acestora.

Linas Linkevicius a adăugat că implementarea acestor acorduri va aduce beneficii atât UE cât și țărilor partenere, subliniind importanța procesului de reformă și rolul comunității de afaceri în această privință.

‹ adv ›

Nu în ultimul rând, miniștrii au apreciat că țările partenere sunt libere să facă propriile alegeri, observând totuși că acordurile de liber schimb nu sunt compatibile cu calitatea de membru al uniunii vamale a unor țări terțe, referindu-se la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Sursa: Agerpres

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›