Plantele de ambrozie, sursă de alergii severe, urmează a fi distruse, în conformitate cu un ordin semnat de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco. Astfel, în conformitate cu documentul semnat, Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) va recomanda autorităților locale să întreprindă acțiuni concrete de distrugere a ambroziei în spațiile publice, spațiile întreprinderilor de stat și private, cât și în sectoarele particulare, pentru a asigura un mediu sănătos de viață și pentru a diminua riscurile pentru sănătate.
„ANSP va asigura controlul, în limita competențelor funcționale, a tuturor subiecților pasibili controlului de stat în domeniul sănătății publice și va întreprinde un șir de măsuri de monitorizare a acțiunilor întreprinse în teritorii. ANSP de asemenea va organiza acțiuni de informare și conștientizare a problemei date, iar în scurt timp vom avea și un poster care va fi distribuit în toată republica. Contăm mult pe colaborarea cu ANSA și Inspectoratul pentru protecția Mediului”, afirmă ministra Nemerenco.
Plantele de ambrozie cresc pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpuri sau pe maluri, fiind cunoscută și ca iarba pârloagelor. Ambrozia a fost declarată de către experții Comisiei Europene „o specie periculoasă pentru sănătate”. Polenul ambroziei, purtat de vânt, provoacă polinoze și este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic, maladie de care suferă peste 160 000 de moldoveni.
Anterior, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevedea amenzi între 1 500 și 6 000 de lei pentru deținătorii de terenuri din Moldova care nu stârpesc plantele de ambrozie.
Dacă MADRM ar mai știe, că ambrozia stârpită poate fi valorificată la maximum prin fermentare, și de câștigat din asta… Ar avea și instrumentul de stimulare financiară pentru săteni. Dar cei de sus sunt afoni totalmente… Păcat de neștiință, când există soluții eficiente.