Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu unele excepții, au intrat în vigoare mai multe modificări la Codul fiscal privind impozitul pe venit, taxa pe valoare adăugată, accize, impozite și taxe locale, aprobate prin Legea nr. 212/2023 pentru modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pentru anul 2024), transmite mold-street.com.
Serviciul Fiscal de Stat a elaborat o sinteză a modificările efectuate în Codul fiscal pentru anul 2024 privind impozitele și taxele locale pe care o publicăm mai jos.
Impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar
Se extinde până la 01.01.2025 termenul de aplicabilitate a prevederilor Legii pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal nr.1056/2000, în vederea impunerii bunurilor imobile, inclusiv terenurilor neevaluate de către organul cadastral în scopul impozitării cu impozitul pe bunurile imobiliare și/sau impozitul funciar.
Taxele locale
Este expusă în redacție nouă noțiunile de „producător de publicitate” și „difuzor de publicitate”, iar noțiunea de „publicitate socială” este înlocuită cu noțiunea de „mesaj de interes public”, în scopul aducerii în concordanță a prevederilor Titlului VII al Codului fiscal, aferente taxelor ce vizează publicitatea, cu prevederile Legii cu privire la publicitate nr.62/2022.
Începând cu perioada fiscală aferentă anului 2024, au fost stabilite în calitate de obiecte impozabile cu taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) a serviciilor de plasare și/sau difuzare a anunțurilor publicitare prin dispozitivele difuzorului de publicitate exterioară.
Totodată, a fost stabilită scutirea de plata taxei de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) a difuzorilor de mesaje de interes public.
De asemenea, a fost stabilită scutirea de plata taxei pentru dispozitivele publicitare a persoanelor juridice care deţin în posesie/folosinţă sau sunt proprietari ai dispozitivelor publicitare, producătorilor şi difuzorilor de mesaje de interes public, pentru perioada afişării mesajului de interes public.
Din 01 ianuarie 2024, au fost stabilite în calitate de obiecte ale impunerii cu taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii a unităţilor care corespund tipologiei unităților comerciale stabilite conform nomenclatorului prevăzut în anexa nr.5 la Legea cu privire la comerţul interior nr.231/2010.
Taxele pentru resursele naturale
Începând cu 01 ianuarie 2024, taxele pentru resursele naturale se vor achita după cum urmează:
- 50% din cuantumul taxei se varsă la bugetul de stat;
- 50% din cuantumul taxei se varsă la bugetul local de nivelul întâi.
De asemenea, Fiscul informează despre majorarea cotelor taxelor pentru extragerea mineralelor utile, reglementate de anexa nr.2 la titlul VIII al Codului Fiscal, începând cu perioada fiscală aferentă anului 2024.
Patenta de întreprinzător
Se extinde termenul de desfășurare în baza patentei de întreprinzător:
pentru pozițiile:
- 2.50 „Servicii de cazare şi masă prestate de proprietarii caselor rurale”;
- 2.51 „Servicii de prezentare şi instruire pe teme enogastronomice (prepararea şi degustarea bucatelor şi băuturilor locale tradiţionale), de confecţionare a articolelor meşteşugăreşti de artă populară (artizanat), de prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale, pentru adulţi şi copii (individual şi în grupe de până la 20 de persoane)” – pînă la 31decembrie 2025;
pentru pozițiile:
- 2.52 „Servicii alternative de îngrijire a copilului – servicii de îngrijire individualizată a copilului”;
- 2.53 „Servicii alternative de îngrijire a copilului – servicii de îngrijire a copilului de tip familial” – pînă la 31 decembrie 2024.
Comentarii