‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova a renunțat la președinția CSI pentru 2017

Moldova a renunțat la președinția CSI pentru 2017

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova a renunţat la preşedinţia CSI în anul 2017. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat joi, la Moscova, consilierul preşedintelui Rusiei, Iurii Uşakov, care a făcut declaraţii pentru presă.

Comentând agenda de lucru a Summit-ului şefilor statelor CSI, care va avea loc vineri în Kârgâzstan, el a spus că, la Summit, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va vorbi despre priorităţile preşedinţiei CSI în anul 2017.

„Aceasta pentru că Moldova, care trebuie să preia preşedinţia după principiul rotaţiei, a renunţat la ea. După Moldova e rândul Rusiei”, a spus Uşakov.

Potrivit lui, printre priorităţile de care va vorbi Putin se numără consolidarea eficienţei structurilor CSI, sporirea autorităţii Comunităţii în lume, combaterea terorismului.

‹ adv ›

Consilierul preşedintelui Rusiei a mai spus că la summit-ul jubiliar al şefilor statelor CSI nu vor participa toţi preşedinţii ţărilor din Comunitate. La summit nu vor participa preşedinţii Turkmenistanului şi Uzbekistanului, care, în ultimul an, şi-au înrăutăţit relaţiile cu Kârgâzstan din cauza unor litigii teritoriale. Ucraina va fi reprezentată de ambasadorul său în Kârgâzstan, iar Moldova – de prim-ministrul Pavel Filip. Ziarul de guvern „Rossiyskaia gazeta” menţionează că, „potrivit Constituţiei Moldovei, prim-ministrul este prima persoană a republicii”. În realitate, preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să participe la summit deja al doilea an consecutiv.

La finele summit-ului de la Bişkek, şefii statelor vor semna o declaraţie în legătură cu jubileul CSI, unde vor fi prezentate rezultatele activităţii şi vor fi trasate obiectivele de dezvoltare ulterioară. Participanţii la summit vor semna un document privind combaterea comună a terorismului şi a pericolului drogurilor. Totodată, se preconizează ca anul 2017 să fie declarat Anul familiei în CSI, iar anul 2018 – Anul culturii.

„CSI a devenit o platformă importantă pentru integrarea statelor participante. Formarea Comunităţii în timpurile grele a contribuit la soluţionarea unor probleme dificile. Crearea CSI a determinat dezvoltarea atât a cooperării politice, cât şi a celei comercial-economice”, a subliniat Uşakov.

El a recunoscut că Georgia a ieşit oficial din componenţa CSI, iar Ucraina a anunţat că intenţionează să iasă din Comunitate şi nu mai plăteşte cotizaţiile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›