‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova introduce Facturarea netă: Sprijin nou pentru prosumatori și energie verde din 2024

Moldova introduce Facturarea netă: Sprijin nou pentru prosumatori și energie verde din 2024

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din 1 ianuarie, 2024, în Republica Moldova, a intrat în vigoare un nou mecanism de sprijin care vine să înlocuiască mecanismul de sprijin Contorizare netă.

Schema de sprijin vizează consumatorul final, deținător al centralei electrice cu o putere instalată de până la 200 kW, dar nu mai mare decât puterea contractată cu furnizorul de energie electrică conform legii, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu și este în drept să livreze în rețeaua electrică surplusul de energie electrică produsă, iar beneficiarul acestei scheme de sprijin se numește prosumator.

Facturarea netă permite deținătorilor de centrale electrice, care produc energie electrică cu ajutorul instalațiilor fotovoltaice, să livreze surplusul de energie în rețeaua electrică națională și să beneficieze de echivalentul monetar în contul lor, astfel acest mecanism este conceput să încurajeze producția locală de energie verde și să sprijine prosumatorii în gestionarea costurilor energetice.

‹ adv ›

Prosumatorii pot utiliza soldul disponibil pentru a compensa facturile ulterioare de energie electrică sau pot solicita plata în numerar anual.

Condițiile de eligibilitate includ respectarea plafoanelor de capacitate individuală, astfel încât puterea instalată a instalațiilor fotovoltaice să nu depășească puterea contractată de la furnizorul de energie electrică și să fie sub 200 kW.

Totodată capacitățile disponibile pentru fiecare categorie conform HG 401/2021, anexa 2, trebuie să fie respectate pentru a beneficia de această schema de sprijin.

‹ adv ›

Implementarea schemei de sprijin Facturare netă este parte din efortul continuu de a alinia Moldova la standardele europene în domeniul energiei verzi, procesul de monitorizare a implementării fiind gestionat de CNED.

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică de suport din subordinea Ministerului Energiei, a cărei misiune este de a coordona și organiza activități care vizează asigurarea implementării politicii de stat în domeniile eficiență energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective, într-un mod sustenabil din punct de vedere al mediului înconjurător și al schimbărilor climatice pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a țării prin oferirea de soluții energetice eficiente pentru tranziția energetică și creșterea securității energetice a Republicii Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›