Importanța științei aplicate în agricultură, necesitatea reformelor în cercetarea agricolă din Republica Moldova și rolul esențial al educației și transferului de cunoștințe pentru a sprijini agricultorii, au fost pilonii discuțiilor și schimbului de idei între MAIA, UTM, Ministerul Educației și Cercetării, Ambasada SUA la Chișinău și o delegație de profesori de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, condusă de secretarul de stat, Elaine Marshall.
În discursul său, vicepremierul Vladimir Bolea a menționat:
Oficialul a mai menționat că, în prezent, este desfășurare un proces de reformă a instituțiilor de cercetare din domeniul agricol, cu scopul de a le moderniza și eficientiza.
Delegația din SUA a subliniat importanța colaborării strânse între sectorul academic, Guvern și comunitatea agricolă, pentru a aduce știința și practicile agricole la nivelul necesităților reale ale fermierilor și pentru a asigura dezvoltarea durabilă a sectorului agricol moldovenesc.
Prezentările și discuțiile au evidențiat și proiecte specifice, precum cele finanțate de USAID, fiind oferite exemple de bune practici și modele de succes din Carolina de Nord, care ar putea fi adaptate și implementate în Republica Moldova.
A fost menționată, de asemenea, importanța formării continue și a dezvoltării profesionale a cadrelor didactice și a cercetătorilor, precum și necesitatea de a reforma instituțiile de cercetare agricolă din Republica Moldova pentru a le face eficiente în contextul actual.
Comentarii