Semănatul timpuriu al grâului de toamnă oferă un șir de beneficii ca: economie de semințe la semănat (norma mai mică la semănat), o înfrățire puternică (2-3 frați), plantele vor acumula în nodul de înfrățire cantități mai mari de zaharuri, vom avea o înrădăcinare mai puternică. Toate acestea, într-un final, vor da o șansă ca cultura să ierneze mai bine.
Dar, odată cu semănatul timpuriu apar probleme care pot aduce daune majore culturii de grâu, dacă nu sunt luate în calcul și menținute sub control. Cea mai majoră problemă care o pot întâlni fermierii este atacul cu dăunători.
Dăunători ce pot fi întâlniți în câmp în această perioadă sunt mulți: gândacul ghebos, afide, cicade, viermi sârmă.
Astăzi, dorim să vă avertizăm de prezența a o serie de diptere care dăunează grav culturilor de cereale păioase. Specialiștii IMEXAGRO deja au identificat în raioanele de sud ale țării apariția și atacul acestor dăunători. Simptomele fiind ușor de identificat:
- frunza centrală este ofilită și ușor se smulge;
- roaderea mugurelui terminal și a țesuturilor bazale;
- plantele se usucă în întregime.
Principalele tipuri de muște dăunătoare la culturile de cereale sunt: musca suedeză a cerealelor (Oscinella frit), musca suedeză a orzului (Oscinella pusilla), musca cerealelor de toamnă (Phorbia securis), opomiza grâului (Opomyza florum) și musca de Hessa (Mayetiola destructor).
După ecloziune, larva pătrunde în teaca frunzei, mișcându-se în spirală către vârful plantei, mâncând astfel toate țesuturile moi. Ca urmare a deteriorării, frunza centrală devine galbenă, se ofilește și planta afectată moare.
În caz de atac al dăunătorilor la culturile de cereale păioase de toamnă, în faza de înfrățire, se observă pieirea plantelor. În condiții de secetă, pot fi afectate până la 90% din suprafața culturilor de grâu.
Larvele și pupele hibernează în interiorul cerealelor de toamnă sau în graminee sălbatice. Pupele se găsesc atât pe resturile vegetale, cât și în sol.
Una dintre principalele specii care produce daune majore este musca suedeză – un reprezentant comun al entomofaunei la culturile de cereale, are un areal de răspândire foarte larg, prezentă aproape în toate zonele de cultivare a cerealelor.
Numeroase studii au stabilit că toamna și primăvara, larvele muștei suedeze atacă doar plantele tinere care se află în fază de 2-3 frunzulițe.
Perioada optimă pentru depunerea ouălor este faza de 2-3 frunze ale culturii. Plantele cu 4 frunze sunt neatractive, iar pe tulpinile cu 5-6 frunze femelele nu depun ouă.
Pragul economic de dăunare al muștei suedeze la grâu este de 6 larve la 100 de tulpini.
Culturile grâului de toamnă – afectate de muștele cerealelor, octombrie 2022
O eficiență ridicată împotriva larvelor muștelor cerealelor o are tratarea semințelor cu insecticid. Cea mai bună soluție a problemei date fiind produsul de tratat semințe – ORFEU, WDG (acetamiprid, 200 g/kg) la o normă de 1,0 kg/t.
Larva muștei cerealelor
Pentru prevenirea și controlul vegetației în dezvoltarea populațiilor de muște a cerealelor, este necesar de urmărit atent faza de dezvoltare a grâului pentru fiecare parcelă în parte din fermă (în faza de 1-3 frunze are loc depunerea ouălor pe planta de cultură), deci anume în această perioadă este necesar de tratat cu insecticidul sistemic bine cunoscut ORGANSA, SC (acetamiprid, 100 g/l + lambda-cyhalothrin, 100 g/l) la o normă de 0,2 l/ha; sau BRAIK, ME (lambda-cyhalothrin, 100 g/l) – 100 – 150 ml/ha sau SAMPAI, EC (esfenvalerat, 50 g/l), la o normă recomandată de 0,3 – 0,35 l/ha.
În condiții de atac masiv, IMEXAGRO recomandă utilizarea a două insecticide cu intervalul între ele de 7-14 zile: Primul tratament cu un piretroid de sinteză, al II-lea tratament cu insecticidul Organsa (pentru a combate și stadiul larvar, dacă sunt încercări de a pătrunde în tulpină).
Notă! Odată aflată larva în interiorul mugurelui terminal, nu mai putem combate acest dăunător cu insecticidele omologate.
Doar un set de măsuri agrotehnologice și respectarea normelor privind utilizarea produselor de uz fitosanitar pot împiedica dezvoltarea rapidă a diferitelor populații de dăunători, inclusiv a muștelor cerealelor.
IMEXAGRO – TEHNOLOGII DE SUCCES!