‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNoi reguli pentru etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova

Noi reguli pentru etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Guvernul a modificat în ședința de miercuri, 5 iunie, regulile pentru eticheta „eco” și modul în care aceasta va fi utilizată.

Una din cele mai importante schimbări este că nu orice producător va putea aplica eticheta „eco” pe produs, ci doar agenții economici care vor avea un contract semnat cu un organism de certificare în domeniul etichetării ecologice, transmite europalibera.org.

Astfel, autoritățile s-ar asigura că produsele sau serviciile sunt „cu adevărat” ecologice și că acestea vor fi monitorizate continuu ca să corespundă etichetei.

Modificările ar avea menirea să asigure promovarea produselor și serviciilor ecologice, concurența loială, să prevină utilizarea frauduloasă a etichetelor ecologice și să protejeze interesele consumatorilor, a declarat ministrul Sergiu Lazarencu, la ședința Guvernului.

Sistemul de etichetare ecologică este unul voluntar. Un produs ecologic exclude utilizarea produselor chimice și protejează mediul înconjurător.

Noul simbol al etichetei ecologice include logotipul „ECO” de culoare verde, în interiorul literei „O” fiind trei frunze de culoare albă.

‹ adv ›

Astfel, consumatorii ar putea să identifice cu ușurință produsele sau serviciile „cu adevărat ecologice și să facă alegeri mai responsabile”, se spune în nota informativă a proiectului.

De asemenea, eticheta trebuie să fie distinctă și separată de marca comercială a produsului.

Pentru a fi certificat cu o etichetă ecologică, produsul sau serviciul trebuie să demonstreze că are un impact global redus asupra mediului pe tot parcursul ciclului său de viață.

‹ adv ›

Ea se va acorda la solicitarea operatorului, de către instituția de certificare în domeniul etichetării ecologice, acreditat de Centrul Național de Acreditare (MOLDAC).

În Republica Moldova există o singură instituție de acest fel care certifică produsele primare vegetale, cele agricole procesate, destinate pentru uz alimentar.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›