duminică, 8 decembrie, 2024
3.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeNu arunca produsele alimentare din compania ta: donează-le la Banca de Alimente

Nu arunca produsele alimentare din compania ta: donează-le la Banca de Alimente

Recomandate

⅓ dintre alimentele produse la nivel mondial nu ajung în consumul uman din cauza pierderilor și risipei de alimente. Deși la fiecare etapă se fac investiții mari de resurse de către agenții economici și consumatorii finali, multe dintre alimente oricum ajung să fie aruncate, în loc să hrănească oamenii. 

Acest lucru se întâmplă în toate țările lumii,  a diferite etape din circuitul de viață al alimentelor: la producere/recoltare, procesare, ambalare sau transportare, în procesul de comercializare sau în gospodăria consumatorului final.

Ce este Banca de Alimente? Important de știut dacă activezi în lanțul agro-alimentar

Acum 2 ani, în Moldova a fost lansată prima Bancă de Alimente după modelul serviciilor similare din întreaga lume.

Acesta este un mecanism inovator care implică recuperarea alimentelor de la agenții economici și redistribuirea lor în servicii sociale care hrănesc adulți și copii nevoiași.

Astfel, produsele încă bune pentru consum, care riscau să fie risipite din cauza că nu au un aspect comercial, sunt în suprastocuri, aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate sau cu ambalaj deteriorat, devin mese calde ori pachete alimentare în cantinele sociale. 

Orice agent economic care operează în lanțul agro-alimentar poate deveni donatorul Băncii de Alimente: producătorii de alimente, furnizorii sau comercianții, importatorii sau exportatorii pot transfera cu titlu gratuit alimente la Bancă.

Echipa Băncii de Alimente poate prelua de la câteva kg de alimente până la zeci de tone și dispune de logistica necesară pentru acest proces: frigidere, depozite amenajate, flotă auto și, desigur, o echipă profesionistă.

Într-o afacere modernă și competitivă, risipa de alimente se previne  

Iată care sunt principalele avantaje pe care ți le asigură un parteneriat cu Banca de Alimente, când ai o afacere în domeniul agro-alimentar:

  • Oferă o soluție pentru situațiile în care ești constrâns să arunci produsele: nu mai trebuie să aloci timp, oameni și bani pentru a aplica metodele clasice de distrugere a alimentelor. Dacă ai anunțat echipa Băncii de Alimente, le preluăm în termenii cât sunt bune pentru consum.
  • Asigură recuperarea rapidă și în condiții de maximă siguranță a tuturor tipurilor de alimente: avem oameni, transport și mecanisme de distribuție eficiente, așa încât fiecare kilogram donat să poată fi consumat la timp. Mai mult, Banca de Alimente dispune și de toate actele necesare pentru ca acest proces să se desfășoare conform legislației naționale.
  • Plus valoarea oferită este faptul că  dă o nouă viață alimentelor  companiei tale: le păstrează în circuitul uman grație parteneriatelor cu servicii sociale din toată țara. Astfel, produsele recuperate sunt folosite pentru a hrăni oamenii nevoiași, adulții și copiii care primesc o masă caldă în cantinele sociale.

De la fondarea Băncii de Alimente în Moldova, peste 50 de agenți economici au luat deja această decizie: de la ei, Banca a recuperat fructe, legume, pâine, produse congelate, lactate, etc.

În rezultatul colaborării, supra stocurile de alimente sau alte tipuri de alimente care nu mai pot fi vândute, nu mai sunt o problemă: odată recuperate, acestea contribuie la construirea unui lanț de solidaritate umană, o soluție inovativă la care apelează companiile din toată lumea.

Unde ajung alimentele recuperate?

Toate produsele care sunt donate la Bancă sunt ulterior distribuite operativ în servicii sociale din toată țara. Aici, ele sunt servite oamenilor care se confruntă cu sărăcia și foamea.

Unul dintre cele 52 de servicii sociale sprijinite de Banca de Alimente este Centrul comunitar de asistență socială „Renaștere”, din satul Ciuciuleni, Hâncești. Aici primesc asistență 65 de beneficiari, pensionari, persoane cu dizabilități și copii din familii social-vulnerabile. 

36 de persoane vin zilnic după un prânz cald în incinta Centrului, iar la alte 29 de persoane din comunitate prânzul e distribuit la domiciliu.

„Cazurile din Ciuciuleni pe care le ajutăm în acest proiect sunt cele mai grave din sat, marea majoritate a acestor oameni chiar nu au ce pune pe masă, nu mai vorbim de alte nevoi. În luna iulie 2022 ne-am adresat pentru prima dată la Banca de Alimente și de atunci am primit 2500 kg de produse, cum ar fi legume, fructe, conserve, crupe, pâine, carne. Alimentele primite chiar capătă o nouă viață în bucătăria noastră. Gătim ciorbe, supe, terciuri, salate, chiar și prăjituri”, a relatat Zinaida Romascu, managerul Centrului.

Diagrama, cum funcționează Banca de Alimente:

Oleg Paraschiv, director Banca de Alimente:

„Banca de Alimente promovează respectul pentru mâncare, dar și valorificarea muncii celor care cultivă, pregătesc și distribuie alimentele. Ne-am propus să fim un partener pentru agenții economici din lanțul agro-alimentar, să dăm o nouă viață alimentelor în care s-au investit bani și sunt expuse riscului de risipă sau pierdere alimentară. Banca de Alimente este o organizație non-profit care dispune acum de capacitatea logistică și expertiza  necesară pentru a recupera alimentele și a le redistribui în  servicii sociale din toată țara.

În acest an, cu sprijinul Uniunii Europene, am crescut flota auto inclusiv cu unități de transport frigorific, așa încât să putem prelua deja și alimentele ușor perisabile. Este vorba despre o cantitate de 6400 kg de alimente de acest tip doar de la începutul acestui an. În total, de la fondarea Băncii de Alimente am gestionat  367 957 kg de produse alimentare, echivalentul a  795 314 de porții de mâncare pentru oamenii nevoiași”.

În parteneriatul cu agenții economici, recuperăm tot ce nu mai poate fi destinat vânzării

Pe parcursul celor 2 ani de activitate, cca 50 de agenți economici locali  au efectuat donații ocazionale sau constante la Banca de Alimente.

Printre categoriile de produse recuperate cel mai frecvent se numără: fructele, legumele, pâinea, semifabricate, produse congelate, lactate.

Domeniile de activitate ale agenților economici sunt: rețele de magazine, producători agricoli, brutării, producători și importatori de alimente. 

„Banca distribuie alimentele doar prin intermediul serviciilor sociale și nu direct către persoanele fizice. Acest mecanism înseamnă selectarea unor prestatori de servicii sociale profesioniste, care hrănesc în cantinele proprii diferite categorii de beneficiari: bătrâni, copii nevoiași, persoane cu dizabilități, mame solitare. Cu fiecare organizație avem un acord de colaborare, iar distribuirea alimentelor are loc în baza solicitărilor din partea acestora.

Ne asigurăm că echipa din teritoriu dispune de condiții pentru păstrarea alimentelor, pregătirea mâncării și desigur, atât experiență, cât și credibilitate în domeniul asistenței sociale. Atunci când recepționăm de exemplu, câteva tone de mere, sau sfeclă roșie sau câteva mii de cutii de iaurt, știm exact în ce tip de serviciu ar fi necesare, așa încât să asigurăm distribuția în termenii de valabilitate ai produsului și să sprijinim unde nevoia e mai mare.

Mulți dintre prestatorii de servicii sociale cu care colaborăm dispun de un buget limitat pentru achiziția de alimente și funcționează datorită donațiilor pe care la facem prin redistribuirea produselor. De aceea, alimentele oferite de Bancă diversifică și cresc calitatea meniului servit persoanelor nevoiașe”, adaugă Oleg Paraschiv.

Cadrul legal național e în proces îmbunătățire pentru a încuraja donarea de alimente

În anul 2015, Republica Moldova, împreună cu alte 192 de state membre ale ONU, s-a angajat să pună în aplicare Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 prin adoptarea Declarației Summit-ului privind Dezvoltarea Durabilă.

Astfel, ODD 12.3 vizează reducerea cu 50% a deșeurilor alimentare pe cap de locuitor pe plan mondial la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorului până în 2030, precum și reducerea pierderilor alimentare la nivelul lanțurilor de producție și aprovizionare, inclusiv a pierderilor în sectorul producției primare, al transportului și al depozitării.

Prin urmare, pentru prima dată în țara noastră a fost adoptată Legea Nr. 299 din 3 noiembrie 2022 privind prevenirea pierderii și risipei de alimente care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii mai, anul curent.

Dumitru Dîrul, expert în advocacy:

„Legea se aplică tuturor etapelor lanțului alimentar, inclusiv în sectorul de alimentație publică, iar scopul acesteia este asigurarea tranziției către o economie circulară prin menținerea alimentelor în circuitul consumului, prioritar uman, și evitarea formării deșeurilor alimentare, precum și prin diminuarea cheltuielilor aferente pierderii și risipei de alimente”.

Ce ar trebui să cunoască agenții economici care activează în sectorul agro-alimentar despre această lege?

Operatorii din domeniul alimentar vor trebui să întreprindă următoarele măsuri de prevenire a pierderii și risipei de alimente și vor suporta cheltuielile necesare aferente:

  • vânzării promoționale sau la preț redus a alimentelor potrivit prevederilor Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior;
  • transferului alimentelor prin donație către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali ca alimente pentru consum uman sau ca hrană pentru animale, cu respectarea următoarelor termene: oricând, în cadrul unei perioade nu mai mici de 1/3 din termenul de valabilitate al produsului alimentar; sau oricând, în cadrul ultimelor 10 zile din perioada de valabilitate a acestora. Oricare dintre aceste perioade fiind mai mare până la expirarea datei durabilității minimale sau a datei-limită de consum, sau a termenului de valabilitate, însoțit de data fabricării alimentelor în cauză.
  • alimentele donate trebuie să fie sigure pentru consum și să fie etichetate potrivit prevederilor Legii nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

În cazul în care alimentele deținute de operatori au devenit improprii consumului uman sau celui animal, acestea sunt transferate pentru:

  1. valorificare prin transformare în hrană pentru animale, respectând cerințele sanitar-veterinare față de hrana pentru animale;
  2. transformare în compost;
  3. transformare în biogaz;
  4. neutralizare în unități autorizate, potrivit prevederilor Legii nr. 209/2016;
  5. e) incinerare și/sau coincinerare, potrivit prevederilor Legii nr. 209/2016 privind deșeurile.
  • Operatorii din domeniul alimentar care vor transfera alimente prin donație în baza Legii Nr. 299/2022 vor beneficia de deduceri și/sau facilități fiscale potrivit prevederilor Codului fiscal (care  urmează în acest sens să fie modificat);

 Cum  va contribui noua Lege la prevenirea risipei?

Dumitru Dîrul, expert advocacy:

„Odată cu intrarea în vigoare a legii nr. 299/2022, aceasta va avea un puternic impact economic, reducând cuantumul cheltuielilor inutile provenite din irosirea alimentelor, prin intermediul aplicării asupra acestora a măsurilor de prevenire a risipei alimentare înainte de expirarea termenului de valabilitate a produselor în cauză.

De asemenea, beneficiile de ordin economic sunt și evitarea costurilor de păstrare și neutralizare a deșeurilor alimentare generate pe această cale. Pe de altă parte, legea creează și beneficii de ordin social, care vine în sprijinul persoanelor social-vulnerabile să beneficieze de produse alimentare, sigure pentru consum, pe care probabil nu și le-ar fi putut permite din cauza unor oarecare motive, contribuind astfel la eradicarea sărăciei”.

Inovează și tu în afacerea pe care o gestionezi, colaborează cu Banca de Alimente! 

Contactează-ne ca să prevenim risipa de alimente împreună: www.bancadealimente.md, email: [email protected], tel.: 061012004.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” finanțat de Uniunea Europeană cofinanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” și I.R. Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.

Conținutul publicației aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale