Pentru a economisi resursele, dar și banii pentru achitarea facturilor la energia electrică, o cooperativă apicolă din raionul Orhei a investit 2.258.076 lei într-un sistem fotovoltaic 364 de panouri solare.
Agentul economic „Sandic Honey Group” este beneficiar al programului „Susţinem tranziţia către economia verde”, implementat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Cooperativa a fost fondată în 2019 și reunește astăzi 12 întreprinderi din domeniul apicol. Împreună, acestea administrează peste 7.000 de familii de albine din 14 raioane ale țării. Membrii cooperativei asigură în prezent întreg lanțul valoric de colectare, procesare și ambalare a produselor apicole.
După ce costurile pentru energia electrică au început să crească, antreprenorii s-au gândit la soluții pentru a face economii fără a perturba procesul de lucru.
În 2021, cooperativa a inaugurat un centru modern pentru procesarea și ambalarea produselor apicole, echipat cu tehnologii de ultimă generație și un laborator performant.
Prin intermediul programului de finanțare pentru procurarea echipamentelor fotovoltaice, cooperativa a beneficiat de un împrumut de la ADMA în valoare de 843.450 de lei și un grant din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului de 200.000 de lei plus asigurarea echipamentului în valoare de peste 48.000 de lei.
Antreprenorul a instalat un sistem de panouri solare cu o capacitate de 164 kW. Această investiție va genera aproximativ 240.000 kWh anual, reducând consumul de energie electrică al centrului apicol cu aproximativ 65%, scăzând costurile pentru utilități și contribuind la creșterea competitivității la prețul produsului final.
Prezenți la evenimentul de inaugurare a sistemului fotovoltaic, reprezentanții USAID și Suediei au remarcat importanța investițiilor în energia verde și sustenabilitate în sectorul agroindustrial.
Proiectul privind vânzarea – cumpărarea în rate a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile este destinat agricultorilor care doresc să își crească independența energetică și să reducă cheltuielile pentru energia electrică.
Aceștia pot procura panouri fotovoltaice accesând finanțare de până la 2.500.000 de lei din partea ADMA și beneficiind de un grant de până la 50% din costul proiectului, dar nu mai mult de 200.000 de lei per beneficiar din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului.
Comentarii