Natalia Simașco, o femeie antreprenor din satul Dancu, raionul Hîncești, a reușit să transforme afacerea de familie începută de tatăl său într-un succes în domeniul producției de lactate.
De șapte ani, Natalia Simașco face cașcavaluri în cadrul afacerii de familie, fondate de tatăl său.
Până nu demult profesoară de engleză, ea s-a ambiționat să crească afacerea și sortimentul de produse, reușind cu succes.
Astăzi cașcavalurile ei sunt apreciate de consumatori și pot fi găsite în supermarketurile din Chișinău și Hîncești.
Femeia de afaceri gestionează o fermă cu 43 de bovine de rasă, produce smântână, unt și cinci feluri de cașcaval.
Din laptele lor antreprenoarea produce lunar circa o tonă de cașcavaluri după rețete tradiționale englezești și olandeze, printre care se regăsesc renumitele „Ceddar” și „Gouda”.
Iar recent, pentru a-și spori vânzările, antreprenoarea a decis să deschidă o brutărie cu patiserie pentru locuitorii din sat.
În procesul de producere a lactatelor toate utilajele folosite, începând de la pompele de muls, recipientele de păstrare a laptelui, camerele frigorifice de maturare a cașcavalurilor și până la cuptoarele din brutărie, funcționează în bază de curent electric.
Facturile lunare uneori depășesc și 30 000 lei. Astfel, cheltuielile la energie au devenit o povară pentru antreprenoare și o constrângere pentru dezvoltarea afacerii.
Însă, toamna aceasta, cu ajutorul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și al PNUD Moldova, ea a reușit să instaleze la întreprindere un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 30 kW, care îi va reduce în jumătate factura la energie.
Comentarii