joi, 16 ianuarie, 2025
-5.8 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeOleg Galbură: Daunele produse de calamități cresc, dar numărul fermierilor asigurați rămâne același

Oleg Galbură: Daunele produse de calamități cresc, dar numărul fermierilor asigurați rămâne același

Recomandate

Asigurarea culturilor agricole devine un subiect important odată ce se înregistrează calamități naturale ce compromit recoltele.

În ultimii ani, sunt tot mai prezente secetele, înghețurile târzii de primăvară, grindina, iar pentru a-și reduce o parte din pierderile posibile, fermierii ar trebui să apeleze la companiile de asigurări pentru a încheia contracte de asigurare a culturilor, în condițiile în care investițiile pe care le fac sunt destul de mari. 

Contactat de Agrobiznes, Oleg Galbură, șeful secției asigurări agricole, Compania General Asigurări, a menționat că, dacă e să facem o comparație dintre contractele de asigurare încheiate în anul 2023 și cele din 2024, atunci numărul acestora ar fi unul stabil.

„Pentru anul curent, se înregistrează o creștere ușoară pentru asigurarea recoltei culturilor și, în același timp, o scădere pentru asigurarea animalelor. Acest lucru se explică prin faptul că, în anii precedenți se ofereau subvenții per cap de animal, la animalele mature, dar în anul curent se oferă subvenții per cap de animal, doar pentru tineret”.

Specialistul susține că, chiar dacă condițiile climaterice, de la an la an, sunt tot mai complicate, fermierii din țara noastră nu apelează la asigurarea agricolă. 

„Există un număr anumit de agricultori, care vin în fiecare an și solicită un contract de asigurare agricolă, cunosc care sunt condițiile și s-au convins de eficiența acestui mecanism, pentru că au primit despăgubiri în urma intemperiilor produse. Cu regret, numărul acestora este foarte mic.

În cadrul seminarelor de informare, organizate în prima jumătate a anului curent, am adus la cunoștința producătorilor agricoli inclusiv despre perioada de asigurare, doar că ei se adresează la companiile de asigurare pe ultima sută de metri, atunci când văd că nu cad precipitații și culturile încep să se usuce. Ei nu înțeleg, cu părere de rău, metaforic vorbind, „..casa care arde nu mai poate fi asigurată””, adaugă Oleg Galbură. 

Asigurarea culturilor agricole e necesară mai ales în contextul în care resursele alocate de stat în cazul culturilor calamitate, fie că vorbim despre fenomene cum ar fi seceta, grindina, înghețurile și altele, nu acoperă costurile fermierilor.

„De multe ori, fiind întrebați de ce nu se asigură, agricultorii motivează că le este frică că companiile de asigurări nu le vor achita despăgubiri, deși, majoritatea, niciodată nu au apelat la acestea și nici nu au avut un contract de asigurări agricole”, menționează Oleg Galbură. 

Amintim aici că, începând cu 16 ianuarie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură, potrivit căreia, cota subvenției se stabilește în baza primelor de asigurare calculate conform condițiilor speciale de asigurare a riscurilor de producție în agricultură și constituie 70% din valoarea acestora.

Oleg Galbură a mai adăugat că, în anul curent, compania pe care o reprezintă are încheiate contracte de asigurare cu circa 60 de întreprinderi agricole din nordul țării pentru asigurarea recoltei plantațiilor multianuale, ce au avut de suferit din cauza a două calamități: înghețurile de primăvară, dar și lipsa polenizării din cauza temperaturilor scăzute. 

„Astfel că, recolta culturilor multianuale s-a diminuat drastic. Sunt gospodării unde recolta a fost afectată în proporție de până la 95-98%. Respectiv, pierderile estimate preventiv vor constitui cca. 6-9 mln. de lei. În ceea ce ține de secetă, am asigurat, la fel, mai multe suprafețe, iar acum o săptămână am achitat primele despăgubiri, la culturile de toamnă (grâu, orz, și rapiță) de circa 5 mln. de lei pentru trei gospodării agricole.

Am avut și gospodării agricole care s-au adresat pentru constatarea pagubelor, însă, până la urmă, au obținut recolte destul de bune și și-au retras cererile. Totuși, avem declarate multe daune la porumb și floarea-soarelui. Principiul de despăgubire este următorul: constatăm mai întâi că riscul a avut loc, efectele riscului sunt vizibile, după care, la finalizarea recoltării, se achită despăgubirile, în funcție de pierderile cantitative ale recoltei”. 

V-ar putea fi de folos și articolul: Subvenționarea asigurărilor agricole – condiții și criterii de eligibilitate.

În ceea ce ține de floarea-soarelui, specialistul spune că, în câteva săptămâni, deja vor avea un tablou clar al situației din câmp. 

„Din estimările pe care am reușit să le realizăm, doar pentru 7-8 gospodării dintre cele mai mari, deja sunt peste 22 de mln. de lei daune declarate. Desigur, acestea  vor mai fi corectate în dependență de recolta finală care va fi obținută. Pe lângă secetă și înghețuri, unii fermieri asigură recolta și de grindină. În anul curent, aceasta s-a produs, dar este vorba despre suprafețe mai mici, respectiv despăgubirile achitate vor fi mai mici”. 

FOTO: Gheorghe Mațcu

Conform datelor prezentate de reprezentatul companiei, până la moment, compania are încheiate circa 280 de contracte de asigurare, dintre care aproximativ jumătate sunt pe asigurarea recoltei, iar o altă parte – asigurarea animalelor domestice. 

Menționăm că, fermierii pot depune dosarele pentru a obține plăți directe per cap de animal, iar una dintre cerințele obligatorii pe care trebuie să le întrunească întreprinderea ce urmează să beneficieze de subvenții este asigurarea animalelor.

La final, specialistul a îndemnat fermierii să beneficieze de oportunitatea oferită, mai ales că statul acordă 70% din prima de asigurare, iar fermierii trebuie să-și asume doar 30%. 

„Chiar dacă asigurarea nu este un instrument ieftin, despăgubirile pe care le pot obține agricultorii în cazul producerii riscului sunt mari, pe măsură să compenseze investițiile pierdute. Îndemn agricultorii să se informeze în privința asigurărilor agricole din timp, să se adreseze la companiile de asigurări pentru mai multe informații detaliate până a încheia un contract de asigurare. Totodată, atenționăm că, adresându-se în momentul în care este evident că riscul se va produce, agricultorii nu pot fi acceptați de către companiile de asigurări în a-și asigura bunurile”. 

Asigurarea subvenționată în agricultură se desfășoară conform prevederilor Legii nr. 183/2000. Situațiile nereglementate de această lege sunt reglementate de Codul civil și de Legea privind activitatea de asigurare și reasigurare nr. 92 din 07 aprilie 2022.

Mai multe informații puteți găsi accesând agroasig.com.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale