marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
Acasă Advertoriale Oprește bolile din T1 cu Alto Super!

Oprește bolile din T1 cu Alto Super!

0
Oprește bolile din T1 cu Alto Super!

Primăvara, la reluarea vegetației culturilor de cereale, majoritatea bolilor foliare încep să se dezvolte. Presiunea de infecție este în mod obișnuit ridicată, din cauza condițiilor de mediu întâlnite în câmp (climatice, fertilizare la desprimăvărare, creșterea masei foliare a culturii), necesitând astfel intervenția cu un fungicid complex pentru combaterea unui spectru cât mai larg de boli, precum septorioza, făinarea sau ruginile.

Utilizarea fungicidelor corespunzătoare precum Alto Super 330 EC, pentru reducerea impactului bolilor este esențială, în caz contrar determinând o scădere importantă a randamentului de producție, a calității și, prin urmare, a profitabilității.

Pe parcursul perioadei de vegetație sunt identificate două momente cheie în definirea cantității și calității producției în cultura de cereale.

Primul moment cheie este definirea cantității, de la reluarea în vegetație până la al doilea internod, moment în care primul tratament este obligatoriu pentru a menține suprafața foliară curată. Chiar și în lipsa precipitațiilor, doar roua de dimineață poate dezvolta un mediu favorabil dezvoltării bolilor.

Cel de al doilea moment cheie este definirea calității prin menținerea frunzei stindard curată de boli, cu un tratament fungicid aplicat în faza de burduf – înspicat.

Cum exigentele pieţei sunt din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte calitatea producţiei şi pentru anii în care umiditatea este ridicată în momentul înfloritului, aplicarea celui de-al treilea tratament este esenţială.

Oprește bolile în T1! Un START slab nu poate fi recuperat!

Alto Super 330 EC este soluția potrivită în prevenția și combaterea a trei boli importante care pot cauza cele mai mari pierderi: făinarea grâului, septorioza grâului și rugina brună a grâului.

Făinarea grâului (Erysiphe graminis)

Este o boală răspândită pretutindeni, mai ales în regiunile unde pe larg se cultivă grâul. Simptomul caracteristic al bolii îl constituie apariţia pe organele aeriene a unei depuneri albe, care cu timpul se transformă în pernuţe pufoase de culoare gălbuie-surie. Pe parcurs, boala se răspândeşte de jos în sus pe frunze, tulpini şi spice. Eflorescenţa de pe organele afectate constituie miceliul şi fructificaţia agentului patogen. Temperatura optimă pentru germinarea conidiilor este de 8°C. Temperatura de 15–20°C, ploile, ceaţa, semănăturile dese, aerisirea slabă, irigarea necorespunzătoare, administrarea dozelor mari de N, soiurile sensibile – sunt factori ce duc la apariţia şi evoluţia epidemiilor de făinare la cerealele păioase.

  • Efecte asupra culturii: Pierderi până la 25 % din producție, de obicei 10%-15 %. Se recomandă tratamentul cu Alto Super 330 EC în doza de 0,5 l/ha.
  • Faza optimă: începutul alungirii paiului – înflorit: 50 % din antere mature.

Pragul de modulat în funcție de sensibilitatea soiului

Septorioza grâului (Septoria tritici)

Cele mai mari daune le aduce în semănăturile slăbite, fără o fertilizare adecvată.

Simptome. Boala atacă frunzele, tulpinile şi spicele. De la început pe frunze şi tulpini apar pete gălbui, cafenii deschise, iar mai târziu albicioase cu o lizieră brunie, de formă ovală. Petele cresc în dimensiuni, luând o formă neregulată şi apar picnidiile ciupercii sub formă de puncte mici, ce se văd cu ochiul liber. Treptat frunzele îşi pierd culoarea verde şi se usucă, iar tulpinile se brunifică şi se usucă.

Pe spice se manifestă sub formă de pete brune. Septorioza poate fi cauza sterilităţii spicelor, dar în cele mai dese cazuri provoacă şiştăvirea boabelor. Infecţia se păstrează pe resturile vegetale ale plantelor bolnave sub formă de picnidii şi sub formă de miceliu, pe semănăturile grâului de toamnă.

  • Efectul asupra culturii: Pierderi de până la 50% din potențialul de producție. Se recomandă tratamentul cu Alto Super 330 EC în doza de 0,5 l/ha ha.
  • Faza optimă: începutul alungirii paiului – înflorit: 50 % din antere mature.

Rugina brună a grâului (Puccinia recondita)

Este cea mai răspândită şi cea mai periculoasă boală a grâului la noi în țară, prezentă în lanurile de grâu de la primele stadii de dezvoltare a culturii până la sfârşitul vegetaţiei. În cazul atacului în faza de înflorire productivitatea plantei scade de două ori, iar în cazul atacului în faza de lapte recolta scade cu 27–28 %. Nocivitatea ruginii brune depinde de momentul apariţiei ei în semănăturile de grâu: cu cât mai devreme apare, cu atât daunele cauzate de ea sunt mai mari.

Simptome: boala se manifestă sub formă de pustule ovale sau circulare de culoare brună, amplasate neuniform pe ambele părţi ale frunzelor, atacă numai frunzele şi tecile. Dezvoltarea bolii începe de la frunzele inferioare. Spre sfârşitul perioadei de vegetaţie pustulele se înnegresc în ele formându–se teleutosporii, ce sunt răspândiţi haotic pe partea superioară a frunzei. Iernează sub formă de uredomiceliu în plantulele de grâu de toamnă. În timpul vegetaţiei ciuperca se răspândeşte prin uredospori. După recoltare uredosporii rămân în mirişte infectând samurasla, de la care infecţia trece la semănăturile de toamnă.

  • Temperaturi optime pentru dezvoltare: 10–25°C. Se recomandă tratamentul cu Alto Super 330 EC în doza de 0,5 l/ha.
  • Faza optimă: începutul alungirii paiului – înflorit: 50 % din antere mature.

Alto Super 330 EC este un fungicid ce conţine două substanţe active, ciproconazol şi propiconazol, cu efect preventiv şi curativ, de la înfrăţit şi până la sfârşitul înfloritului. Substanțele active sunt absorbite de părţile verzi ale plantei, în mare parte în timp de o oră de la aplicare şi sunt transportate acropetal în xilem.

Alto Super 330 EC își începe rapid acțiunea de combatere a bolilor. Această translocare sistemică duce la o bună distribuţie a substanţelor active în ţesuturile plantei şi înlătură pericolul unei eventuale spălări. Modul de acţiune al celor două substanţe active permite aplicarea lor preventivă, curativă şi eradicativă.

Stopează infecţiile chiar dacă acestea sunt declanşate. Compatibil cu majoritatea produselor de uz fitosanitar. Element de bază în protecţia cerealelor. Norme de consum mici.

Acoperă un spectru important de boli

Cultura

Spectru de combatere

Doza

Epoca de aplicare

Timp de pauză

Grâu Făinare, rugina

brună, septorioza

0,5 l/ha
  • la apariția primelor simptome de boală
  • nu se aplică mai târziu de BBCH 65 (50% înflorit)

*

* Determinat de stadiul până la care se poate aplica ultimul tratament grâu BBCH- 65

Cere produsul de la distribuitorii oficiali ai Syngenta în Republica Moldova