‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOriginarii din Republica Moldova, printre cei mai mari investitori străini în agricultura românească

Originarii din Republica Moldova, printre cei mai mari investitori străini în agricultura românească

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Italia, Germania, Republica Mol­dova, Olanda şi Spania sunt prin­cipalele ţări de origine ale acţio­narilor companiilor care activează în agricultura românească, notează Mold-street cu referire la o analiză făcută de Ziarul Financiar.

În total, 3,1% din cele 133.461 de companii agricole active în România au capital străin, arată analiza făcută pe baza datelor de pe platforma Termene.ro.

De ce au ales pământurile româneşti?

Potrivit analizei, cei mai mulţi investitori străini în agricultură în România sunt din Italia, având circa 1.000 de firme, adică aproape 1% din total.

‹ adv ›

Italienii au o poziţie de forţă în producţia cerealelor, jumătate dintre firme având activitate în acest sector şi, cu precădere, în vestul ţării. În schimb, olandezii au investiţii importante în sectoarele creşterii bovinelor şi porcinelor.

„În Italia, ponderea terenului arabil este mult mai redusă, iar atomizarea func­ţio­nează, de asemenea. Despre Olanda, nu are rost să discutăm, pentru că efectiv nu mai are loc unde să plaseze capitalul, fiind o piaţă saturată şi normată.

În Spania, nu există un potenţial agricol semnificativ. La grâu, Spania generează maxim 5% din cele 135 de milioane de tone anuale ale UE, iar la porumb au un maxim de 7% din cele 60 de milioane de tone producţie aleUniunii.

Terenurile din Spania sunt extrem de aride din cauza poziţionării geografice şi climei, astfel încât nu mai există loc de expan­siu­ne”, spune Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant în agrobusiness şi fondator al Romanian Agri Column.

Acesta a adăugat că investiţia în terenuri este încă foarte profitabilă în România.

„Când privim totul în termeni de preţ pe hectar, constatăm că în România preţurile sunt extrem de atractive, în comparaţie directă cu Franţa, de exemplu”, a subliniat Cezar Gheorghe.

La fel, este şi în comparaţie cu alte ţări, iar acest aspect reprezintă un motiv serios pentru investitori să-şi extindă activitatea în România.

‹ adv ›

Spre comparaţie, în Olanda, unul dintre principalii investitori din România, preţul unui teren agricol a ajuns în 2022 la 85.000 de euro, pe când în România, în cea mai scumpă zonă – Bucureşti – Ilfov – a ajuns la 12.000 de euro, iar media locală este de 8.000 euro/hectar, potrivit datelor Eurostat, biroul european de statistică.

„România este valorizată din aceste puncte comune: preţuri decente de achiziţie a terenurilor, costuri de înfiinţare a culturilor ce pot fi gestionate, o climă mai permisivă şi acces la nodul strategic Constanţa.

Aceste ingrediente, amestecate în creuzetul unui bilanţ financiar, indică cifre de culoarea verde”, a precizat Cezar Gheorghe.

Moldovenii pe locul trei

De departe, cei mai mulţi investitori străini în agricultură în România sunt din Italia, având circa 1.000 de firme, adică aproape 1% din total. Apoi urmează Germania (352), Republica Moldova (215), Olanda (155) şi Spania (140), potrivit ZF.

Originarii din Republica Moldova se remarcă prin investiţiile în cultivarea legumelor – locul doi cu 39 de companii, creşterea păsărilor – locul trei cu 10 companii şi creşterea bovinelor de lapte – locul 4 cu opt companii.

‹ adv ›

Cele mai multe companii din agricultura românească au activitate de cultivare a cerealelor – în număr de 27.069, iar din acestea 8,5% sunt cu capital străin, mai arată datele termene.ro.

Cei mai mulţi investitori sunt din Italia (520), Germania (193) şi Franţa (70).

ZF susţine că a luat în calcul companiile cu codul CAEN 01, cu excepţia „0170 – vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului şi activităţi de servicii anexe vânătorii”, care sunt în funcţiune şi sunt organizate în formele SRL, SA, PFA, IFAM, SNC, SRLD, II, AF şi SCA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›