Porcii din rasa Mangalița au apărut pentru prima dată în secolul 19 în zonele joase din Câmpia Panonică* (explicația la final).
Datorită performanțelor sale de a adăuga rapid în greutate și calităților deosebite ale carnei și grăsimii, de la mijlocul secolului al 19-lea și până în 1950 această rasă a fost deosebit de populară în Ungaria.
Citește și despre Cele mai periculoase și frecvente boli infecțioase la porci.
Produsele din carnea de porc Mangalița se bucurau de o largă cerere pe piața europeană, astfel încât în acele timpuri această rasă de porci a căpătat pe bună dreptate un renume mondial.
Până în anii 50, cererea pentru carnea de porc Mangalița a început să crească tot mai mult și asta a adus cu sine o dezvoltare a acestei rase.
Au fost create întreprinderi industriale mari de îngrășare a porcilor și a început producția de salam, care a primit ulterior recunoașterea la nivel mondial.
În practică, savanții au început să facă diverse încrucișări și selecții, au fost întocmite cataloage și înregistrate date și informații despre reproducerea efectivelor și standardele de calitate ale rasei Mangalița.
După cel de-al doilea război mondial s-a înregistrat însă o scădere bruscă a populației de porci din rasa Mangalița, în timp ce alte rase de porci albi au devenit extrem de populare în creșterea industrială.
În prezent, mai sunt rase de porci care au păr lung și care sunt deseori confundați cu cei Mangalița, dar ei nu îndeplinesc caracteristicile acestei rase.
Află aici despre Porci Vietnamezi – rasă exotică de carne, înalt productivă.
Din acest motiv este absolut necesar de cunoscut bine descrierea și caracteristicile rasei Mangalița în cazul în care plănuiți să creșteți astfel de porci.
Din punctul de vedere al conservării de gene, porcii Mangalița îndeplinesc cerințele stabilite încă la începutul secolului (standarde, calitate). În general, neștiutorii cataloghează orice porc care are păr lung drept unul din rasa Mangalița.
Datorită vieții sedentare pe care o duc porcii Mangalița, coloana lor vertebrală are o structură puternică și poate suporta creșteri mari în greutate.
Practica arată că, rezultatele foarte bune în îngrășarea porcilor obținute de către crescătorii maghiari de Mangalița, sunt aproape imposibil de realizat în alte condiții.
Schema de îngrășare dezvoltată de Ferenc Csaki se aplică porcilor care au vârsta de 4-6 luni și ating în greutate 25-40 kg. În cadrul procesului de îngrășare rapidă aceștia ajung să cântărească 180-200 kg deja la vârsta de 13-14 luni.
Află mai multe aici și despre Porcii Bazna. Carne delicioasă, rezistenți și nepretențioși.
Greutatea maximă înregistrată vreodată a unui porc Mangalița a fost chiar mai mare de 500 kg.
*Câmpia Panonică este marea câmpie situată în Europa centrală. Cuprinde regiuni din Ungaria, vestul României, nordul Serbiei și al Croației, estul Sloveniei și al Austriei, sudul Slovaciei precum și colțul sud-vestic al Ucrainei.
Comentarii