Ploile înregistrate în ultima perioadă afectează calitatea cireșelor, în special a soiurilor predispuse spre crăpare.
Crăparea cireșelor este o problemă, care reduce calitatea cireșelor, pretabilitatea la transportare, perioada de păstrare și favorizează dezvoltarea bolilor cum ar fi Monilioza.
Ploile abundente constituie factorul principal ce duce la crăparea cireșelor. Potrivit producătorilor autohtoni, pierderile înregistrate la soiurile timpurii în zonele unde au fost înregistrate precipitații puternice ajung la 60-70%.
Chiar dacă au reușit să recolteze la timp cireșele, acestea nefiind crăpate, ploile au avut efecte asupra pretabilității la transportare.
Pomicultorul Igor Ivanov spune că din acest motiv a comercializat fructele soiurilor timpurii pe piața locală.
Potrivit producătorilor, în unele zone a fost înregistrată în doar câteva zile norma de precipitații caracteristică pentru 2 sau chiar 3 luni.
Pagubele totale produse de ploi asupra recoltei de cireșe timpurii urmează a fi evaluate în următoarele zile, însă, potrivit estimărilor, acestea ar ajunge la aproximativ 50%.
Comentarii