‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriParcul fotovoltaic de la Criuleni a produs patru milioane de kilowați

Parcul fotovoltaic de la Criuleni a produs patru milioane de kilowați

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Securitatea energetică a țării este asigurată și de producătorii locali de energie verde. Construit cu suportul guvernului chinez, în urma unei investiții de peste 4,3 milioane de dolari, Parcul fotovoltaic de la Criuleni a produs, pe parcursul unui an, în jur de patru milioane de kilowați.

Toată energia produsă este livrată în rețeaua națională de electricitate. Cu o capacitate totală de 2,8 MW, acesta este cel mai mare parc fotovoltaic din țară și se întinde pe o suprafață de opt hectare, transmite Moldova 1.

„Pe teritoriu avem 7.488 de panouri, 16 invertoare, trei transformatoare. Această energie acoperă un procent oarecare în situația creată la moment, situația critică a energiei pe piață. Este un dar, fără contribuția noastră, din partea Chinei”, a declarat Vasile Frunză, directorul Parcului fotovoltaic din Criuleni.

Activitatea parcului este gestionată de șapte angajați.

„Cu toate că puterea maximă a parcului nostru este de 2,8 MW, noi avem deja 3,9 MW produși. Vara noi ajungem la 18-20, chiar și 21 de mii de KW produși, când e cerul senin și e soare”, spune Alexei Antonov, angajat al Parcului fotovoltaic din Criuleni.

Șase agenți economici din Criuleni i-au urmat exemplul și sunt pregătiți să implementeze noi proiecte privind energia verde.

„Energia regenerabilă este un viitor pentru agenții noștri economici. Mă refer, în primul rând, la Asociația Utilizatorilor de Apă, care nemijlocit consumă foarte multă energie la pomparea apei din Nistru pentru a iriga terenurile. Totodată, frigiderele care consumă foarte multă energie, îndeosebi Coșernița, care are capacitatea de 5,5 mii, fiind cel mai mare din Moldova, deja au pregătit proiectele, ca să instaleze baterii solare, astfel ca să armonizeze impactul prețurilor”, a declarat Vitalie Onisciuc, șeful Direcției agricole din Criuleni.

Resursele financiare acumulate de pe urma comercializării energiei produse de către Parcul fotovoltaic de la Criuleni suplinesc bugetul Consiliului Raional. Astfel, venitul net pentru anul 2022 a constituit peste două milioane de lei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›