În cadrul ședinței Guvernului de astăzi, 7 septembrie, a fost aprobat un nou program de atragere a remitențelor în economie menit să încurajeze moldovenii din diaspora să-și investească banii într-o afacere acasă.
Este vorba despre PARE 1+2, programul vine să extindă unul similar PARE 1+1, care s-a derulat timp de un deceniu, cu investiții totale în economie de peste un miliard de lei.
Astfel, acesta vine să completează Programului PARE 1+1 cu încă o etapă, dar și cu o contribuție dublă din partea guvernului pentru afacerile migranților.
PARE 1+2 va sprijini, în premieră, extinderea acestor afaceri. În acest caz, contribuția statului va fi dublă, de până la 500 de mii de lei, și va fi oferită după principiul 1+2: pentru fiecare leu investit din remitențe, statul va aloca încă 2 lei sub formă de grant.
Solicitantul Programului trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
- este lucrător migrant sau rudă de gradul întâi – beneficiar de remitenţe;
- este cetățean al Republicii Moldova;
- intenționează să lanseze o afacere proprie în Republica Moldova sau să dezvolte afacerea existentă;
- are termenul de aflare peste hotare de minimum 12 luni;
- deține, la data depunerii formularului de participare la Program, documente justificative privind proveniența remitențelor, cu o vechime de cel mult 5 ani:
- documente ce justifică angajarea peste hotare a lucrătorului migrant.
La necesitate, vor fi solicitate și alte acte care demonstrează proveniența remitențelor.
Programul PARE 1+2 urmează să se deruleze timp de 3 ani, cu un buget total de 90 de milioane de lei, estimat de guvern, inclusiv din contul asistenței financiare externe.
Programul ar putea fi prelungit ulterior, dacă vor fi identificate surse financiare suplimentare.
Comentarii