‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 24 mai, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriParlamentul a adoptat măsuri de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră

Parlamentul a adoptat măsuri de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost votat, în lectura a doua, de 55 de deputați.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Mediului și are drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în vederea protecției sănătății umane, stabilizarea concentrațiilor de GES în atmosferă, consolidarea rezilienței și reducerea vulnerabilității societății la schimbările climatice.

De asemenea, proiectul prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, transpunând, parțial, mai multe regulamente și directive europene în acest domeniu.

Documentul conține prevederi clare despre politicile statului în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptării la schimbările climatice.

Potrivit autorului, implementarea prevederilor proiectului de lege va contribui la punerea în aplicare a acțiunilor și a măsurilor pentru a permite îndeplinirea obiectivului privind neutralitatea climatică pentru anul 2050.

Alte prevederi ale proiectului se referă la monitorizarea, raportarea și verificarea (MRV) emisiilor de gaze cu efect de seră.

‹ adv ›

De asemenea, se introduce sistemul MRV pentru emisiile de gaze în domeniul aviației, precum și monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor de gaze cu efect de seră la instalațiile staționare și activitățile din domeniul aviației și transportului maritim.

Proiectul mai conține prevederi referitoare la efectuarea controlului de stat în acest domeniu, răspunderea pentru încălcarea legislației și atribuțiile diferitor autorități.

La nivel de Guvern va fi instituită Comisia Națională privind Schimbările Climatice, în calitate de organ interinstituțional, cu statut de coordonare și aprobare a politicilor în domeniul schimbărilor climatice și a proiectelor de investiții capitale publice în contextul atenuării și adaptării la schimbările climatice și managementul riscurilor de dezastre.

‹ adv ›

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost elaborat în contextul eforturilor depuse de Republica Moldova în vederea reducerii emisiilor gazelor cu efect de seră, așa cum prevede Acordul Climatic de la Paris. 

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›