Silobag-urile pentru păstrarea cerealelor reprezintă niște manșoane de polimer în care pot fi încărcate și păstrate cerealele, în funcție de calitatea și caracteristicile materialului din care sunt făcute, o perioadă destul de lungă de timp.
Am discutat cu Vitalie Burlacu, agronom în cadrul întreprinderii Natcubi-Agro, care în ultimii 4 ani a utilizat metoda de păstrare a cerealelor în silobag-uri, pentru a afla care sunt avantajele și dezavantajele metodei.
Recolta la ce culturi poate fi păstrată în silobag-uri
Varietatea de semințe și boabe ce poate fi păstrată în silobag-uri este mare. Producătorii de silobag-uri indică că acestea sunt pretabile și pentru păstrarea silozului, jomului sau a borhotului.
Este recomandat ca cerealele să fie încărcate în silobag-uri la umiditatea standard, deoarece în silobag-uri recolta păstrată nu pierde din umiditate.
Silobag-ul este de unică folosință, iar în momentul în care sunt scoase cerealele din acesta, manșonul este tăiat de o mașină specială.
Astfel, acesta nu mai poate fi utilizat. În schimb, silobab-ul, fiind din polietilenă, poate fi reciclat. Companiile ce se ocupă de reciclarea plasticului cumpără inclusiv silobag-uri.
Tehnologia de păstrare a porumbului, grâului în silobag-uri presupune cheltuieli de aproximativ 7 bănuți/kilogram. Sunt cheltuieli directe de încărcare și costul silobagului.
Cât păstrăm cerealele în silobag-uri
Locul potrivit pentru silobag-uri
Este recomandat ca locul unde vor sta silobag-urile să fie plan, fără buruieni sau delivelări, pentru a evita stocările de apă sau acumularea apei sub saci.
Comentarii