‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePatru fermieri din Grimăncăuți vor reconstrui un bazin de acumulare cu suportul IFAD

Patru fermieri din Grimăncăuți vor reconstrui un bazin de acumulare cu suportul IFAD

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Schimbările climaterice impun noi cerințe și ajustări a procesului tehnologic pentru producerea culturilor agricole. Unul dintre acestea este introducerea irigării, care poate fi realizată cu succes, atunci când există o sursă de apă. 

În majoritatea localităților din țara noastră, bazinele de acumulare, sau așa zisele iazuri, sunt într-o stare deplorabilă, iar autoritățile publice locale nu dispun de resurse pentru curățarea și întreținerea acestora. 

În satul Grimăncăuți, din raionul Briceni, activează 898 de agenți economici, dintre care 874 sunt gospodării țărănești de fermieri ce au ca activitate de bază creșterea culturilor horticole, în special deținând plantații multianuale de mere, cireșe, prune, dar și pepiniere pentru producerea materialului săditor. 

Pentru a crește competitivitatea sectorului de producere a fructelor, mai mulți fermieri din zonă au decis să se asocieze și să formeze grupul client pentru a beneficia de susținere financiară din partea IFAD, în cadrul programului de finanțare a proiectelor de infrastructură publică (infrastructură de irigare).

Astfel, patru agenți economici din satul Grimăncăuți și-au propus să inițieze reconstrucția unui iaz, ce este amplasat în apropierea plantațiilor aflate în gestiunea lor. Lacul are o suprafață de 3,5 ha și este un afluent al râului Lopatna. În prezent, acest bazin este avariat, secat, respectiv nu se mai acumulează apă. 

Prin inițierea proiectului grupul client și-a propus să reconstruiască acest lac cu o rezervă de apă de circa 105 mii m3. Sursele de apă pentru umplerea iazului vor servi apele izvoarelor existente și depunerile atmosferice. 

‹ adv ›

Pentru realizarea acestei inițiative, agenții economici au apelat și la Primărie, în gestiunea căreia se află lacul dat. Primăria, dar și Consiliul local a apreciat această propunere, dat fiind faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o lipsă acută de apă, mai ales pe parcursul perioadei de vară, spune Vitalie Dvorschi, primarul satului Grimăncăuți. 

„Proiectul a fost depus în anul 2020 și Primăria a dat acordul, fără probleme, pentru restabilirea bazinului dat, deoarece APL nu dispune de surse financiare pentru a reconstrui, reabilita de sine stătător lacurile din localitate, astfel că suntem bucuroși că grupul client a reușit să se unească și să vină cu o contribuție personală pentru a realiza acest proiect”. 

Vitalie Dvorschi susține că condiții nefavorabile existente pentru sectorul agricol fac ca orice sursă de apă să fie importantă, atât pentru agenții economici care prelucrează teren agricol, cât și pentru crescătorii de animale. 

„Este primordial să înțeleagă toți că, de apa din iazurile renovate va beneficia nu doar grupul client, dar și întreaga localitate. Odată ce agenții economici, ce au activități în domeniul agricol, vor avea acces la această sursă de apă vor putea produce fructe de calitate și astfel își vor dezvolta afacerile, iar odată cu acesta se va dezvolta localitatea, raionul, întreaga țară. Iazurile sunt în proprietatea primăriei, iar grupul client, după reconstrucție, va lua în folosință lacul pentru o perioadă mai mare de timp și va utiliza această sursă pentru activitățile pe care le desfășoară”. 

Igor Lesnic, reprezentantul grupului client spune că au apelat la Proiectul IFAD pentru reconstrucția lacului de acumulare din sat. Au depus formularul de participare pentru accesarea grantului în anul 2020.

„La moment, suntem în proces de reconstrucție a lacului și sperăm că, până la sfârșitul lunii august să fie deja încheiate toate lucrările. Finalizarea proiectului dat a fost preconizat cu mult mai devreme, dar din cauza condițiilor climaterice nefavorabile s-au tergiversat anumite lucrări. Nu a fost deloc ușor să formăm acest grup de producători, dar provocările au fost destul de mari și mă refer aici la lipsa precipitațiilor în  anul 2022. Seceta ne-a unit ca să realizăm această investiție și să putem avea acces la apă, care este o condiție primordială pentru a dezvolta o agricultură cu valoare adăugată și a implementa tehnologii avansate de producere”.

‹ adv ›

Fermierul susține că, realizarea acestui proiect va oferi posibilitatea să utilizeze apa din bazinul de acumulare și altor întreprinderi agricole din regiune. 

„Toții membrii grupului client au activități în domeniul agricol și anume, dețin plantații multianuale (livezi de mere, cireș) și o pepinieră de producere a materialului săditor. După reconstrucție, lacul de acumulări va fi în gestiunea Primăriei, aceasta având misiunea de al gestiona corect. Contribuția grupului client a fost în mărime de 10% din investiția totală. Primăria Grimăncăuți ne-a oferit suportul în realizarea acestui proiect deoarece problema lipsei apei este una comună și stringentă”.

Reconstrucția lacului de acumulare va permite irigarea a 200 de ha de culturi agricole ale grupului client aplicant, dar și a altor fermieri mici care prelucrează terenuri în zona dată. 

După cum a specificat Igor Lesnic, nu a fost complicat să depună dosarul de aplicare, iar actele solicitate au fost completate cu ajutorul colaboratorilor IFAD.

„Proiectul pe care îl realizăm la moment și în care investim atât noi, membrii grupului client, cât și  IFAD, va aduce, pe viitor, schimbări majore, pornind de la calitatea producției pe care o vom crește, veniturile companiilor, dezvoltarea localității, raionului. Odată ce vom avea un lac cu apă vom putea să ne extindem suprafețele cu livezi, să lărgim sortimentul de culturi și să mărim productivitatea. Îndemn și alți agenți economici, fermieri să utilizeze oportunitatea oferită de Programele IFAD, pentru că nu este nimic imposibil, mai ales când ai suportul unor oameni competenți”. 

Imagine simbol

Necesitatea construcției lacului de acumulare a parvenit din nevoia grupului client de a face față perioadele de secetă, de a se extinde și a cultiva cu succes culturi cu valoare înaltă.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›