‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePerioadă favorabilă pentru producătorii de struguri: Prețuri de până la 4 ori mai mari...

Perioadă favorabilă pentru producătorii de struguri: Prețuri de până la 4 ori mai mari decât în anul 2019

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul 2019 a fost dificil pentru producătorii de struguri din țară, în contextul în care seceta a afectat esențial cantitatea de recoltă obținută. Totuși, anul 2020 a început cu prețuri bune. Astfel, începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie, prețurile înregistrează o creștere constantă, iar producătorii speră să-și compenseze cheltuielile datorită acestora.

La moment, producătorii se pot bucura de prețuri de 17-21 lei per kilogram, în dependență de calitate, potrivit informației prezentate de Ion Sula, președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din satul Costești.

„Cantitatea de struguri zilnic se reduce datorită faptului că producătorii comercializează activ. Au mai rămas circa 2500 – 3 mii de tone de struguri în depozitele din Costești, adică aproximativ 12-15% din cantitatea totală recoltată. În acest an, producătorii se bucură de un preț bun: dacă în perioada campaniei de recoltare prețul strugurilor din câmp era de circa 6-10 lei, mai apoi crescând la 10-12 lei până la sfârșitul anului 2019, acum producătorii vând cu 17-21 lei”, a menționat Ion Sula.

Principalele piețe de desfacere pentru strugurii produși la noi în țară rămân a fi Federația Rusă, România, Țările Baltice și Belarus. Totodată, comparativ cu prețurile înregistrate în această perioadă anul trecut, prețurile sunt de 3-4 ori mai mari.

„Anul trecut, producătorii din întreaga țară nu găseau cumpărători, comercializau strugurii la procesare, iar o lădiță de 10 kilograme costa 50 de lei în această perioadă. Acum, prețurile sunt bune. Calitatea strugurilor depozitați pentru păstrare este medie, însă, practic, caracteristică perioadei. Pierderile la păstrate sunt de până la 3-5%, în dependență de cum au respectat producătorii cerințele strugurilor pentru păstrare”.

‹ adv ›

Ion Sula a mai adăugat că până la sfărșitul lunii februarie stocurile de struguri ar putea fi epuizate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›