‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPersoanele fizice vor putea construi centrale electrice

Persoanele fizice vor putea construi centrale electrice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Regulamentul pentru desfășurarea primelor licitații de instalare a centralelor electrice eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW a fost aprobat de Guvern, fiind încă un pas spre atingerea obiectivelor de decarbonizare a economiei, susţine Ministerul Energiei, noteaza mold-street.com.

Potrivit Ministerului Energiei, noul regulament,simplifică și debirocratizează cerințele de participare, precum și procedura de organizare și desfășurare a licitațiilor”.

15 ani – preţ garantat la energia electrică

Astfel câștigătorii acestora vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată.

Ministerul Energiei susţine că estimările arată că prețul oferit în urma licitației va fi mai mic decât prețul plafon stabilit de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică, de 1,5 lei/kWh eolian și 1,67 lei/kWh solar. 

„Prin această licitație estimăm investiții de aproximativ 190 milioane euro până în anul 2025 în construcția a 105 MW de parcuri eoliene și 60 MW fotovoltaice.

După punerea în funcțiune a centralelor electrice scoase la licitație, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 10% la finele anului trecut până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului național de a avea o pondere de 30% a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final către anul 2030”, a declarat secretarul general al Ministerului Energiei, Andrei Grițco. 

Ministerul menţionează că:

  • regulamentul îmbunătățit prevede includerea în componența comisiei de licitații a unui reprezentant al societăți civile, selectat printr-o procedură transparentă;
  • posibilitatea depunerii de către investitori a cererilor și ofertelor în format electronic pe o adresă dedicată;
  • posibilitatea participării la licitație a investitorilor din străinătate, nerezidenți;
  • reducerea numărului de acte permisive necesare;
  • posibilitatea participării la licitație chiar și în lipsa unor acte permisive, cu condiția asumării de către investitor unei foi de parcurs care să demonstreze obținerea actelor necesare în termenul pus la dispoziție pentru construcția centralei. 

Persoanele fizice, inclusiv străine, vor putea construi mari centrale electrice

O inovaţie în domeniu este şi faptul că documentul oferă posibilitatea de a participa la licitație pentru a obţine dreptul de a construi mari centrale electrice eoliene sau fotovoltaice, atât persoanelor juridice, cât şi celor fizice.

‹ adv ›

Mai mult! Vor putea participa la licitaţie şi persoanele fizice și juridice străine, inclusiv consorțiii, fără a fi obligatorie înregistrarea, la această etapă, în Registrul de stat al persoanelor juridice din Republica Moldova.

Această inovaţie a generat deja semne de întrebare pentru unele instituţii publice, dar şi în rândul ijucătorilor actuali de pe piaţă.

De exemplu ANRE a indicat că potrivit legislaţiei „avizul de racordare al centraleie și alte acte cum ar fi disponibilitatea terenului, proiect al centralei etc. va fi realizat în cazul în care este indicat un beneficiar (persoană juridică sau întreprinzător individual)”.

‹ adv ›

În replică conducerea Ministerului Energiei a precizat că Regulamentul prevede că „persoanele fizice și juridice, care nu sunt înregistrate în Republica Moldova, inclusiv consorțiile, care au fost declarați câștigători ai licitației, în termen de 30 zile lucrătoare, sunt obligați să parcurgă procedura de înregistrare de stat a persoanei juridice în Republica Moldova și să prezinte Comisiei de licitații, copia deciziei de înregistrare a întreprinderii sau extrasul eliberat de organul înregistrării de stat în vederea aprobării hotărârii privind oferirea statului de producător eligibil mare”.

Trei mecanisme de sprijin pentru energia regenerabilă

Ministerul Energiei mai aminteşte că în Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru energia regenerabilă – facturarea netă pentru capacități mici, ce acoperă consumul propriu, tarif fix pentru capacități de până la 1 MW și preț fix, acordat în baza licitațiilor.

De asemenea, există și posibilitatea, folosită de mulți agenți economici, de a produce și vinde energie electrică regenerabilă în piață liberă. 

În ianuarie 2024, puterea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile constituia circa 343 MW, dublându-se comparativ cu ianuarie 2023. 

Pentru a facilita dezvoltarea surselor de energie electrică regenerabilă, în baza unui studiu de sistem detaliat, autoritățile au promovat creșterea de 6 ori (de la 20 MW la 120 MW) a cotelor de capacitate pentru instalații solare fotovoltaice montate pe terenurile agricole (HG nr.516 din 22 iuie 2022), a fost majorată de 3 ori (de la 5% la 15%) limita de capacitate pentru mecanismul contorizării nete, înlocuită prin facturare netă (Hotărârea ANRE nr.794 din 21 octombrie 2022 și H ANRE nr.513 din 25 august 2023) și a fost simplificată procedura de racordare la rețea (reducerea termenilor de la 30 zile la 10 zile) a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile instalate la consumatorii casnici (HG nr.541 din 25 iulie 2022 și Legea nr.255 din 29 iulie 2022), mai precizează Ministerul Energiei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›