‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePeste 100 000 de tone de mere sunt depozitate. Producătorii au înaintat propuneri urgente...

Peste 100 000 de tone de mere sunt depozitate. Producătorii au înaintat propuneri urgente autorităților

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Războiul din Ucraina și scumpirea inputurilor continuă să perturbe activitatea producătorilor și exportatorilor de fructe, unii dintre aceștia aflându-se în situația în care nu mai resurse suficiente pentru a-și continua activitatea.

În depozite mai sunt păstrate peste 100 de mii de tone de mere (orientativ peste 110 mii tone), pentru o bună parte din care soluția va fi procesarea. În medie, costul de producere al unui kilogram de mere este minim dublu decât prețul oferit la procesare de 1,4 lei moldovenești.

Scumpirea îngrășămintelor și a altor inputuri generează costuri și mai mari de producere, iar pentru unele fructe, la moment, nu se cunoaște clar care va fi piața de desfacere în noul sezon.

‹ adv ›

Unele operațiuni au fost blocate, astfel exportatorii întâmpină dificultăți.

În acest context, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct a organizat o ședință de lucru în cadrul căreia au fost elaborate mai multe propuneri pe termen lung și măsuri urgente necesare de realizat de către autorități.

La ședință a participat și reprezentantul MAIA, Anatolie Fală.

‹ adv ›

Propuneri privind susținerea producătorilor și exporturilor de produse horticole în stare proaspătă:

Măsuri de sprijin financiar

  1. Neadmiterea blocării conturilor bancare ale producătorilor și exportatorilor de fructe de către Inspectoratul Fiscal de Stat pentru anul 2022.
  2. Negocierea cu partenerii externi a unui program de sprijin financiar nerambursabil producătorilor pentru merele livrate la fabricile de procesare în perioada martie-iunie 2022.
  3. Achitarea fără întârziere a subvențiilor pentru dosarele depuse în anul 2021 și 2022.
  4. Scutirea producătorilor de fructe de plata impozitului pe venit pentru anul 2021 și instituirea unei vacanțe de plată pentru o perioadă de 6 luni pentru achitarea celorlalte impozite.
  5. În legătură cu scumpirile mijloacelor de producție, să fie oferit sprijin financiar pentru compensarea costurilor pentru produsele de uz fitosanitar și fertilizanți, incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar, utilizate în sectorul horticol în mărime de 20% din valoarea procurărilor, fără TVA.
  6. Guvernul să întreprindă măsurile legale, în condițiile stări de urgență necesare ca:
    1. Băncile comerciale să accepte renegocierea termenelor de plată a creditelor și dobânzilor aferente și să nu recurgă la cererile de achitare înainte de termen a creditelor acordate.
    2. Rețelele de distribuție a energiei electrice să ofere vacanțe de plată pentru o perioadă de cel puțin 3 luni pentru achitarea energiei electrice.
    3. Facilitarea eliberării în termeni proximi a Certificatelor de forță majoră pentru producătorii și exportatorii de fructe în stare proaspătă, capacitatea de plată a cărora este afectată de conflictul armat din Ucraina.

Măsuri de sprijin în procesul de producere și export:

  1. Liberalizarea exporturilor de fructe în stare proaspătă către UE pentru o perioadă de 2 ani sau cel puțin triplarea contingentelor tarifare de export fără taxe în UE.
  2. Urgentarea negocierilor cu Republica Arabă Egipt, în vederea liberalizării exporturilor de mere și fructe uscate din Moldova și a importului de citrice din această țară.
  3. Negocierea cu instituțiile responsabile din UE și în particular cu cele din Ungaria, Italia și Grecia privind autorizările de transport în vederea tranzitului încărcăturilor cu marfă pe teritoriul acestor țări.
  4. Ținând cont de faptul că, fluxul de mărfuri va fi direcționat exclusiv prin punctele de trecere de la frontieră cu România este necesar de a iniția urgent negocieri cu instituțiile specializate din România și UE menite să crească capacitățile punctelor de trecere a frontierei de procesare a încărcăturilor cu destinația România, tranzitul spre alte țări din UE și către alte destinații.
  5. Implicarea instituțiilor statului, inclusiv a Băncii Naționale, la identificarea soluțiilor financiare pentru a diminua pierderile  exportatorilor de mere, cauzate de imposibilitatea încasării banilor pentru fructele deja livrate către Federația Rusă.
  6. Elaborarea și aprobarea programului de fructe pentru școli, similar celor existente în România și alte țări UE. Aceasta ar facilita pe de o parte educarea unui consum sănătos de fructe la copii și ar asigura distribuire fructelor autohtone, în special mere, către școlile din țară direct de la producători.
  7. Asigurarea refugiaților din Ucraina cu fructe procurate direct de la producători, în special mere, cu o normă de cca 300 grame sau 2 mere pe zi.
  8. Aprobarea în regim de urgență a modificărilor la legea zilierilor.
  9. Monitorizarea strictă de către instituțiile statului a aplicării întocmai a Legii cu privire la comerțul interior, inclusiv respectării termenilor de plată pentru produsele perisabile.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›