duminică, 21 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialePiața lemnului: prognoze pentru trimestrul 4, perspective pentru T1/2024

Piața lemnului: prognoze pentru trimestrul 4, perspective pentru T1/2024

Recomandate

Economia mondială se confruntă cu provocări, inclusiv rate ridicate ale dobânzilor, influențând industriile precum construcțiile și piața lemnului.

Industriile energo-intensive au relocat producția, reducând cererea de paleți în UE. Consumatorii sunt precauți în cheltuieli, dar scăderea costurilor energetice și tendința de auto-cultivare a alimentelor pot stimula consumul.

În sectorul B2B, există semne pozitive, cu indicele PMI crescând în Germania și SUA, indicând o perspectivă ușor mai optimistă. În Scandinavia, fabricile de cherestea raportează o perspectivă pozitivă, în timp ce fabricile europene și nord-americane se confruntă cu rezultate financiare negative.

Piața lemnului este sub presiune, producătorii de ambalaje din lemn și articole de grădinărit concurează pentru o cerere redusă.

Prețurile materialelor rămân scăzute sau stagnante, afectând marjele producătorilor. Există temeri că unii producători nu vor supraviețui condițiilor dificile, recurgând la importuri ilegale de lemn.

Pe viitor, prețurile lemnului tăiat vor rămâne sub presiune, dar cu posibilități limitate de noi reduceri. Se anticipează o creștere a prețurilor în 2024, iar clienților li se recomandă să continue achizițiile obișnuite și să nu amâne pentru anul viitor, subliniind importanța unei planificări atente în achizițiile de lemn.

Situația în regiune

România și Republica Moldova rămân singurele coridoare de tranzit. Transportul din Ucraina către Polonia, Ungaria și Slovacia continuă să fie blocat.

Timpul de așteptare la ieșirea din Ucraina, la fel cum și la intrare în România ajunge la 3 săptămâni sau mai mult. Costul livrării crește cu fiecare zi suplimentară de întârziere. Creșterea costurilor de la o lună la alta în noiembrie, comparativ cu octombrie 2023, a fost de 32%. 

Prețurile pentru lemnul tăiat în Ucraina:

În noiembrie, în Ucraina au avut loc licitații la buștean. Licitațiile s-au încheiat cu o creștere de 15%-20%, în funcție de specia de lemn.

Concluzie: 

În regiunea noastră, se așteaptă ca prețurile să crească până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2024. 

Datorită politicii pragmatice de gestionare a reziduurilor la Rikipal SRL, aveți șansa de a obține ambalaje din lemn la prețuri vechi. Nu o ratați și plasați comanda până la ora 12.00 a zilei de 20 decembrie 2023.

Moldova se află pe locul doi în Europa la costul serviciilor de livrare

Un studiu realizat de platforma de cumpărături transfrontaliere UBUY Elveția a evaluat costurile serviciilor de livrare în Europa. Rezultatele indică faptul că Armenia, Azerbaidjan și Georgia au cele mai scumpe servicii de transport, cu un cost mediu de 143,74 euro/100km.

Moldova, Ucraina și Belarus ocupă locul doi, cu un cost mediu similar de 143,56 euro. Pe locul trei se situează Serbia, cu o medie de 129,86 euro, urmată de un grup de cinci țări (Islanda, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Albania) pe locul patru, având un cost mediu de 129,50 euro. Turcia este aproape, cu un cost mediu de 129,49 euro.

În Germania, începând cu 1 decembrie 2023, o taxă pe emisiile de CO2 va fi adăugată la tarifele rutiere, ceea ce va duce la o creștere a costului pe kilometru cu 70-80% și, în unele cazuri, chiar la dublarea acestuia, în special pentru vehiculele mai vechi și mai puțin ecologice.

Respectiv, pentru camioanele care circulă spre și prin Germania, acest lucru se traduce printr-o creștere a costurilor de transport, începând cu luna decembrie, de la 50 la 150 EUR pe livrare.

Informații suplimentare pot fi găsite aici.

Perspectivele pieței

Materia primă și indicii privind ambalajele din lemn

După cum s-a menționat anterior, fabricile de cherestea nu sunt pregătite pentru alte reduceri semnificative de preț. În timp ce prețurile pentru produsele finite, cum ar fi rame pentru paleți, paleții și diverse produse din lemn, sunt încă sub presiune, producătorii suportă prin reducerea profiturilor lor reducerea suplimentară a prețurilor.

Industria noastră funcționează cu marje mici, astfel încât această abordare poate fi doar temporară. Ca urmare, majoritatea producătorilor nu oferă garanții de preț pe termen lung pentru produsele lor.

Prețurile sunt de obicei fixate pentru 1-2 săptămâni sau maximum 1 lună. Acest lucru demonstrează că majoritatea producătorilor iau în considerare și potențiala modificare a tendinței prețurilor.

Probleme cu paleții EPAL

Prețurile excepțional de mici pentru paleții EPAL din Ucraina au determinat Asociația Europeană a Paleților (EPAL) să reacționeze, anunțând că va retrage licențele după prima încălcare a normelor EPAL.

Potrivit directorului general al EPAL, Bernd Dörre, această acțiune se datorează în primul rând incapacității de a garanta că lemnul tăiat utilizat pentru producția EPAL în Ucraina provine din surse legale.

Acest lucru creează o situație de concurență neloială între producătorii europeni și cei ucraineni. Prin urmare, clienții ar trebui să fie atenți la această situație și să solicite furnizorilor o confirmare oficială că produsele lor respectă toate reglementările europene.

În plus, EPAL raportează un număr crescut de escroci care oferă paleți EPAL și alte tipuri de ambalaje din lemn la prețuri incredibil de mici.

Solicitarea poate proveni de la conturi false ale unor companii bine-cunoscute sau pur și simplu de la companiile false. Prin urmare, vă solicităm să fiți precauți și să nu acceptați plăți în avans cu furnizori sau clienți noi și necunoscuți.

Indicii privind materiile prime și ambalajele din lemn

Între timp, tendințele prețurilor în Europa și în SUA sunt aliniate. Ambii indici prezintă o mișcare laterală, cu unele scăderi ușoare în ultima vreme.

Indicele prețurilor în Germania HPE

Cel mai recent indice HPE din 23.10.2023 indică o scădere de 1,5%, urmând tendința generală din ultimele 7 luni. Indicele de preț HPE pentru lemn tăiat și produse pe bază de lemn pentru ambalaje și paleți din lemn.

Prețurile la placaj și OSB continuă să scadă, în principal din cauza cererii scăzute din partea industriei construcțiilor.

Cheresteaua pe piața din USA

Prețul lemnului a scăzut recent la aproximativ 480 de dolari per 2.3 m3, apropiindu-se de nivelurile de dinaintea pandemiei.

Această scădere se datorează unei combinații de factori, inclusiv ratele mai mari ale dobânzilor și încetinirea sezonieră obișnuită a pieței imobiliare.

În septembrie 2023, Statele Unite au înregistrat o creștere de 7% a numărului de locuințe noi construcții de locuințe, ajungând la 1,36 milioane de locuințe începute.

Acest lucru marchează o revenire față de minimul ultimilor trei ani din august, de 1,27 milioane, dar a scăzut sub nivelul anticipat de 1,38 milioane de construcții începute.

Această cifră mai modestă este atribuită cererii reduse de locuințe ca urmare a ratelor ipotecare mai mari.

În ciuda acestui fapt, lipsa persistentă de locuințe disponibile oferă o oarecare ușurare pentru constructori. În plus, livrările limitate de cherestea din surse nord-americane și scăderea importurilor de lemn de esență moale din Europa în trimestrul al treilea au contribuit la evitarea unei scăderi mai semnificative a prețurilor.

Paleți din lemn

Prețurile pentru paleții din lemn sunt încă sub presiune din cauza cererii scăzute de pe piață. Cu toate acestea, facem apel la toți participanții de pe piață să acționeze cu mai multă atenție, în special atunci când primesc oferte de paleți surprinzător de scăzute.

Nivelurile extrem de scăzute ale prețurilor ar putea fi cauzate de utilizarea de materiale importate ilegal. Cererea globală pe piața paleților este nesatisfăcătoare.

Astfel, mulți producători de paleți reacționează la aceasta cu un număr redus de schimburi și de articole produse. O altă provocare pe care producătorii trebuie să o rezolve în prezent este asigurarea materiei prime de calitatea necesară.

O cantitate destul de mare de material disponibil pe piață este afectată de gândacii de scoarță. Lemnul tăiat cu semne de găuri de insecte poate fi achiziționat la prețuri mai mici.

Totuși, la exportul produselor dvs. în țări precum China, SUA, Australia, India și multe alte țări terțe ați putea întâmpina dificultăți.

Vă recomandăm să verificați în mod critic calitatea ofertelor la prețuri mici, calitatea oferită trebuie să corespundă nevoilor dumneavoastră, în special pentru exportul în țări terțe.

Concluzii

În săptămânile și lunile următoare, vom vedea dacă fabricile de cherestea pot face schimbările de preț pe care și le doresc, dar va fi o provocare din cauza condițiilor dificile de pe piață.

Cu toate acestea, este de asemenea clar că nu pot continua să funcționeze în pierdere la nesfârșit. Așadar, sunt hotărâte să crească prețurile.

Producătorii de produse din lemn se confruntă în prezent cu o situație și mai dificilă. Pe de o parte, unele fabrici de cherestea încearcă să crească prețurile pentru a-și menține activitatea, dar, pe de altă parte, oferta crescută îi tentează pe unii clienți să împingă și mai jos prețurile produselor din lemn.

După cum s-a menționat mai devreme, aceste reduceri suplimentare de prețuri sunt exclusiv pe seama producătorilor.

Creșterea indicelui PMI și scăderea anticipată a prețurilor la energie ar putea fi primele semne ale unei îmbunătățiri a situației de pe piață. Desigur, rămâne de văzut dacă acesta este într-adevăr un punct de cotitură.

Nivelul actual al prețului mediu este aproape de minimul ultimelor 24 de luni. Prin urmare, este foarte puțin probabil să asistăm la o nouă scădere semnificativă a prețurilor materiilor prime. Cel mai probabil, prețurile se vor stabiliza la nivelul actual pentru trimestrul IV, cu ușoare fluctuații într-un interval mic.

Prin urmare, recomandarea noastră pentru achizițiile pe termen scurt sau mediu este de a menține activitățile de achiziție regulate în funcție de nevoile dumneavoastră.

Pentru clienții care planifică livrări deja pentru 2024, recomandăm cu insistență efectuarea de achiziții cu livrare până la sfârșitul T4/2023 pentru a evita potențiale creșteri de preț.

Piața este în prezent destul de dinamică, iar schimbările în cerere, preferințele clienților, ratele dobânzilor sau alți factori de piață au potențialul de a influența tendințele prețurilor în diverse direcții.

În consecință, trebuie să observăm cu atenție indicatorii de piață și să ne menținem flexibilitatea, gata să ne adaptăm strategia ca răspuns la schimbările de pe piață.

Împreună cu partenerii din Letonia, KRONUS, trimestrial punem la dispoziție analiza pieței lemnului cu tot spectrul de informații necesare pentru deciziile de aprovizionare cu ambalaje din lemn.

Pentru detalii despre produse, paleți din lemn și containere: www.rikipal.md.

Departamentul vânzări: +373 79 705 055.

Rikipal
Rikipal
RIKIPAL şi-a început activitatea în anul 2009. Compania face parte dintr-un holding care activează de mai mult de 15 ani în sectorul de producere şi comercializare a ambalajelor din lemn în ţări precum Rusia, Letonia, Ukraina şi Belarus.

Citește și ›

Advertoriale