marți, 23 aprilie, 2024
17.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialePrognoze privind piața lemnului în trimestru I 2023

Prognoze privind piața lemnului în trimestru I 2023

Recomandate

Toți indicatorii principali ai pieței lemnului arată că economia este departe de a reveni la normalitate și că sfârșitul acestei perturbări încă nu este definit.

Situația generală a pieței

  • Inflația în zona euro a scăzut ușor la 9,2% în decembrie față de noiembrie. În Republica Moldova, conform Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum în decembrie 2022 față de noiembrie 2022 a crescut cu 0,8%. 
  • Prețurile pentru electricitate, combustibil și alte costuri energetice: deși se poate observa o nouă scădere a costurilor energetice, consumatorii finali nu beneficiază de această evoluție. Prețurile la energie rămân la un nivel foarte ridicat, semnificativ mai mare decât în anii precedenți.
  • Războiul în curs de desfășurare din Ucraina pune o presiune suplimentară asupra situației deja dificile de pe piață.
  • Cererea mai mică de pe piață este consecința logică a situației actuale. Cererea mai mică a putut fi observată în industria chimică încă din T4/22. În prezent, se așteaptă o scădere a cererii și în industria bunurilor de consum și în industria construcțiilor. Cu toate acestea, conform ultimelor previziuni ale Federației Industriei Germane (BDI), recesiunea actuală ar trebui să fie destul de ușoară. Așadar, practic, perspectivele economice s-au îmbunătățit puțin.

În timp ce prețurile pentru produsele finite continuă să fie sub presiune din partea clienților din cauza cererii slabe, prețurile pentru cherestea par să fi atins un nivel minim și au început să crească din nou, cel puțin pentru anumite sortimente.

În ultimul articol despre prezentarea generală a pieței, vă informăm cu privire la legătura dintre prețurile cherestelei și cele ale lemnului energetic (peleți, brichete și lemn de foc). Din cauza iernii neașteptat de călduroase, prețurile pentru lemnul energetic continuă să scadă.

Ceea ce înseamnă că, mai puțin probabil în trecut, fabricile de cherestea nu au putut echilibra prețurile mai mici pentru cherestea cu prețurile mai mari pentru lemnul energetic.

Din cauza acestei dependențe, fabricile de cherestea au început să majoreze prețurile pentru cheresteaua de rumeguș, deoarece costurile de producție au crescut semnificativ, iar compensarea cu prețurile mai mari pentru peleți și brichete nu mai este o opțiune. Există, desigur, această regulă de aur a cererii și ofertei care va echilibra prețurile de pe piață în cele din urmă.

Prețurile mai mari din primul trimestru au fost doar o estimare aproximativă. Iar acum, putem spune că majorarea prețurilor la produsele din lemn în primul trimestru este cel mai probabil scenariu.

Această tendință poate fi observată și în ultimii indici de preț, așa cum se arată mai jos. Încă de pe acum, se poate afirma că contractele cu fabricile de cherestea și, prin urmare, contractele pentru produsele finite se vor încheia la un nivel de preț mai ridicat decât cel din T4/2022.

Și, așteptându-se la o aprovizionare instabilă cu materii prime în perioadele următoare, RIKIPAL depune efort pentru a preveni și a asigura stocurile necesare pentru a asigura livrări stabile către clienți.

Indicii privind materiile prime și ambalajele din lemn

Între timp, o tendință de schimbare a prețurilor materiilor prime poate fi observată atât în Europa, cât și pe piața americană. În timp ce prețurile de pe piața americană se schimbă într-un ritm mai alert.

a) Indicele german al prețurilor HPE

Ultimul indice HPE din 24.01.2023 arată o primă creștere ușoară a prețului materiilor prime de 0,5% față de luna precedentă. Așadar, se poate afirma că prețurile au atins un minim preliminar și vom vedea o tendință de creștere a prețurilor în lunile următoare.

Indicele de preț HPE pentru cherestea și produse pe bază de lemn pentru ambalaje și paleți din lemn

Pe de altă parte, prețurile pentru panourile pe bază de lemn, cum ar fi OSB și placajul, continuă să scadă în continuare. Prețurile la placaj au scăzut cu 8,7%, în timp ce prețurile pentru OSB au scăzut cu 3,9%.

b) Lemn de construcții din SUA

Contractele futures pentru cherestea de la Chicago au depășit pragul de 500 de dolari pe mia de picioare, cel mai ridicat nivel din octombrie 2022, susținute de oferta restrânsă și de perspectivele unei redresări a cererii.

Pe 13.01.2023 s-a observat un salt destul de mare al prețurilor. Între timp, prețurile au crescut cu mai mult de 150 de dolari/1000 bdft în ultimele 2 săptămâni.

Anul trecut, o scădere bruscă a prețurilor și o cerere slabă i-au forțat pe producătorii nord-americani să reducă producția, lăsând stocurile la un nivel scăzut și generând îngrijorări cu privire la un deficit de aprovizionare în timpul sezonului de construcții din această primăvară și de la începutul verii.

În același timp, sentimentul constructorilor de locuințe a dat semne de revenire la normal, după ce a urcat în ianuarie pentru prima dată în ultimul an, în principal datorită ratelor ipotecare mai mici.

Semnalând ceea ce ar putea fi o redresare a cererii, vânzările de locuințe noi în SUA au crescut cu 2,3% de la o lună la alta, la o rată anualizată ajustată sezonier de 616K în decembrie 2022, cea mai mare valoare din ultimele patru luni.

Cu toate acestea, valoarea de referință rămâne în scădere cu aproximativ 70% de la vârful său din mai 2021, de aproximativ 1.700 de dolari, când problemele legate de lanțul de aprovizionare au agravat cererea puternică.

De obicei, tendința prețurilor din SUA devine realitate în Europa cu o întârziere de 2-3 luni. Așadar, o creștere mai mare a prețurilor poate fi așteptată în Europa în jurul lunii martie/aprilie 2023.

c) Paleți din lemn

Deși prețurile la paleți au scăzut din nou în ianuarie, majoritatea experților de pe piață au subliniat că s-a atins punctul cel mai de jos și că se așteaptă schimbări în tendința prețurilor și pentru produsele finite. Mai ales datorită faptului, că prețurile materiilor prime pentru unele sortimente au început să crească deja în decembrie 2022.

Evoluția prețului paleților va depinde din nou de cererile de pe piață, care sunt în acest moment greu de prevăzut.

Concluzii

Între timp, se poate afirma că situația de pe piața lemnului a început să se schimbe. Chiar dacă în luna ianuarie se poate observa încă o scădere a prețurilor pentru produsele finite, cum ar fi unii paleți standard, majoritatea participanților pe piață sunt de acord că prețurile au atins un minim temporar.

Cererea va avea cu siguranță un impact asupra ritmului și dimensiunii ajustărilor de preț. Dar un lucru este mai mult sau mai puțin sigur: prețurile materiilor prime sunt pe cale să crească acum.

Creșterea viitoare a prețurilor a fost deja anunțată de către fabricile de cherestea până la sfârșitul trimestrului IV/2022. Trebuie să recunoaștem că majorarea constantă a costurilor cu energia și electricitatea care au un impact negativ asupra costurilor de producție în întreaga industrie de prelucrare a lemnului.

Așadar, există multe argumente obiective pentru a ajusta prețurile la un nivel mai ridicat.

Împreună cu partenerii din Letonia, KRONUS, trimestrial punem la dispoziție analiza pieței lemnului cu tot spectrul de informații necesare pentru deciziile de aprovizionare cu ambalaje din lemn.

Pentru detalii despre produse, paleți din lemn și containere:

Rikipal
Rikipal
RIKIPAL şi-a început activitatea în anul 2009. Compania face parte dintr-un holding care activează de mai mult de 15 ani în sectorul de producere şi comercializare a ambalajelor din lemn în ţări precum Rusia, Letonia, Ukraina şi Belarus.

Citește și ›

Advertoriale