Compania Rikipal este cel mai mare producător de paleți din lemn și containere din din Republica Moldova. De mai mulți ani, aceasta acordă o atenție deosebită economiei circulare, care presupune un sistem în care produsele sunt închiriate, reutilizate, reparate, reciclate în loc să fie aruncate.
Acest lucru le asigură un ciclu de viață mai lung și reduce atât cantitatea de deșeuri, cât și necesitatea de a produce bunuri noi.
Mai mult ca atât, Rikipal a fost unul dintre partenerii principali ai ediției a VI-a a Conferinței AgTech, care reprezintă o oportunitate de a contribui la transformarea sectorului agricol prin tehnologie și inovație.
Nadejda Cernouțan, director comercial Rikipal, a menționat în prezentarea sa că, în anul trecut, din 300.000 de unități comercializate 150.000 au fost paleți s/h (de mâna a doua), care au intrat în Republica Moldova prin importuri.
„Compania noastră se ocupă de colectarea acestora, repararea și sortarea lor și readucerea în circuit. Prin readucerea în circuit a celor 150 de mii de paleți salvăm de la defrișare de la 15-20 de ha de pădure. Rikipal nu folosește în producția sa materie primă din Moldova, pentru că, în primul rând, nu prea avem păduri”.
Este important să cunoaștem că, media de împădurire în Europa este de 32%, în timp ce în Republica Moldova, teritoriul împădurit este de doar 7%, a mai informat Nadejda Cernouțan.
În Moldova nu există conifere din care s-ar putea produce paleți durabili
Cheresteaua din foioase care crește în Moldova nu este recomandată pentru producerea de paleți, deoarece durata de viață este foarte scurtă, de 1-3 cicluri.
Paleții care se produc din cherestea de conifere au o rășină ce le oferă o durată de viață de 10-15 cicluri.
„Ne propunem să sensibilizăm opinia publică despre faptul că, în Moldova nu există conifere din care s-ar putea produce paleții și astfel importăm oficial materie primă, iar paleții nereciclați devin lemne de foc. Acești paleți sunt realizați la un cost foarte mic, ceea ce are un impact social major, mai ales pentru populația vulnerabilă”.
Rikipal: 5 hectare de pădure plantate în 2024
Cei care cumpără paleți mai ieftini, făcuți din cherestea obținută ilegal trebuie să înțeleagă că aceste afaceri sunt un model fără viitor și ne lasă țara fără păduri.
„Economisind astăzi pe paleții din lemn obținut ilegal pe care îi utilizați la export, veți investi mâine în sisteme de irigare, mai ales că lipsa pădurilor reduce ploile – un fenomen deja resimțit în țara noastră. Pentru că ne pasă, Rikipal, în anul 2022, împreună cu Asociația „Împădurim Moldova”, a sădit 5 ha de pădure în satul Roșcani, raionul Anenii Noi.
Dezvoltăm economia circulară nu doar prin vorbe, dar și prin fapte reale, deja de mai bine de 15 ani. Astfel că, vă îndemnăm să alegeți un furnizor responsabil, competent și sustenabil”, a mai spus directorul comercial Rikipal.
La final, Nadejda Cernouțan a venit cu un îndemn pentru toți producătorii din țară, în cazul în care dispun de paleți din lemn, pe care nu-i mai folosesc, nu mai au nevoie de ei, să apeleze la compania Rikipal.
„Totodată, dacă faceți exporturi și vă doriți ca acestea să se realizeze fără impedimente, la fel, contactați Rikipal”.
Pentru mai multe detalii despre paleți din lemn, accesați rikipal.md sau apelați la la numărul de telefon +37379705055.