‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 7 decembrie, 2023
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea răsadului de roșii. 5 sfaturi importante

Plantarea răsadului de roșii. 5 sfaturi importante

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea roșiilor devine problematică, dacă nu sunt respectate câteva reguli importante.

Începând de la alegerea locului, pregătirea acestuia până la plantare și continuând cu respectarea distanțelor de plantare, toate acestea sunt foarte importante pentru o cultură sănătoasă ce vă va putea oferi recolte bune.

Locul potrivit pentru plantarea roșiilor

Locul potrivit pentru cultivarea roșiilor este determinat din toamnă. Acesta ar trebui să fie însorit și bine protejat de vânt. În plus, este important să nu existe ape subterane amplasate la suprafață.

Luați în calcul și ce plante au crescut în acest loc. Cei mai buni premergători ai roșiilor sunt varza, castraveții, ceapa, leguminoasele și verdețurile. Dar după cartofi, physalis, ardei și vinete, nu ar trebui să plantați roșii, deoarece pot fi afectate de boli comune.

Primăvara, la pregătirea solului, locul este curățat de resturi de plante, solul este afânat (cu motocultorul pe suprafețe mici) și în același timp se aplică îngrășăminte: 5 kg de compost, îngrășăminte cu fosfor și potasiu conform recomandărilor producătorului.

Pentru suprafețe mari, primăvara se administrează îngrășămintele cu azot în baza analizei solului (de exemplu azotat de amoniu, orientativ: 100-150 kg/ha).

‹ adv ›

Recomandat! Dacă aveți sol acid, nu uitați să adăugați var. Cantitatea de îngrășăminte cu var depinde de compoziția și aciditatea solului.

De exemplu, pe sol luto-nisipos se adaugă 200-400 g de cretă măcinată (la 1 mp), iar pe lutos mediu și greu vor fi necesare 400-600 g.

Pe suprafețe mari, pentru a regla pH-ul se folosesc amendamente pe bază de calcar, pentru solurile acide, sau sub formă de ghips, fosfoghips pentru solurile alcaline:

‹ adv ›

Rândurile sau straturile de sol se formează în direcția de la est la vest, astfel încât solul să se încălzească mai repede. Pentru comoditate, straturile sunt realizate la nu mai mult de 1 m lățime și 20-25 cm înălțime.

Vedeți și Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă roșii pentru recolte bogate.

Pregătirea răsadului de roșii pentru plantare

Cu 2 săptămâni înainte de plantarea în grădină, răsadurile trebuie călite: se scot afară la o temperatură nu mai mică de 10°C, mai întâi timp de 30 de minute, apoi durata se mărește treptat și plantele sunt lăsate pe tot parcursul zilei și pe vreme caldă – pentru noapte.

Rețineți! Soarele puternic de primăvară poate arde frunzele. Prin urmare, plantele trebuie să fie umbrite în timpul zilei.

Cu o săptămână înainte de plantare, udări nu se mai fac și se umectează ușor solul numai dacă frunzele se ofilesc.

De asemenea, pentru o mai bună prindere, înainte de plantare, roșiile sunt pulverizate cu o soluție de stimulatori.

Răsadurile sănătoase trebuie să fie puternice, înalte, de 25-30 cm, să aibă 6-9 frunze, de culoare verde închis și să se observe inițierea formării mugurilor inflorescenței.

Distanța de plantare la tomate

Pe suprafețe mici, înainte de plantarea răsadurilor, solul este afânat cu o greblă, iar cele mai grele pot fi afânate cu un hârleț.

După aceea, suprafața este nivelată și se fac cuiburi de plantare, recomandat ca răsadul de roșii să fie plantat în 2 rânduri distanțate.

Distanța recomandată dintre rânduri la plantare roșiilor în sol format ca straturi este de 60-70 cm pentru soiurile cu creștere înaltă și de 30 cm pentru cele cu creștere redusă. Între plante este recomandată distanța de 30 cm.

Pe suprafețe mari, plantarea roșiilor cu mașini speciale se realizează, de obicei, în benzi la distanțe de 90+50×30 cm.

Important! Roșiile se plantează în câmp când temperatura solului la adâncimea de 10 cm se menține la 12 grade Celsius mai multe zile la rând.

În ce parte a zilei și cum plantăm roșiile

Răsadurile sunt plantate după-amiaza, când căldura scade. Cu câteva ore înainte de plantare, plantele sunt udate din abundență, în fiecare cuib se pun o mână de mraniță.

Gropile sunt udate și răsadurile sunt plantate, adâncindu-se nu mai mult de frunzulițele cotiledonate.

De obicei, răsadurile sunt încorporate în sol la adâncimi mai mari cu aproximativ 4 cm decât au crescut anterior.

Solul se tasează ușor, presărându-se peste cuiburi sol afânat. Plantele sunt udate și acoperite în timpul zilei cu capace de hârtie sau plasă de umbrire.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cum influențează culoarea plasei de umbrire recolta de tomate.

Sfat! Dacă răsadurile de roșii au depășit vârsta optimă de plantare, 2-3 frunze inferioare sunt tăiate, înlăturate atent și roșiile sunt plantate într-o poziție înclinată cu vârful spre sud.

În același timp, tulpina este lăsată deasupra suprafeței solului nu mai mult de 20 cm și se adaugă suplimentar un strat de sol de 3-4 cm.

Îngrijirea tomatelor după plantare

Imediat după plantarea răsadurilor, solul este mulcit cu mraniță, compost, turbă sau rumeguș. În acest fel, evaporarea apei va scădea, buruienile vor crește mai încet.

Dacă solul nu este mulcit, solul este afânat în mod regulat (de 3-5 ori pe sezon). Prima afânare se efectuează la 2 săptămâni după plantare. La 1,5 luni de la plantare, se trage sol la tulpina plantei ca aceasta să nu se rupă în timpul fructificării sau se instalează suport.

Dacă se prognozează răcirea vremii, roșiile sunt acoperite cu o peliculă sau agril. Dacă, totuși, plantele au înghețat, acestea sunt pulverizate cu orice stimulator de creștere.

Prima dată, roșiile sunt udate la 2 săptămâni după plantare în sol deschis. În prima jumătate a verii, plantele sunt udate rar, dar din abundență: de 1-2 ori în 10 zile, cu norma de 3-4 litri de apă per plantă.

V-ar putea plăcea și articolul De ce se usucă și cad florile la roșii, cum evităm fenomenul.

În timpul legării fructelor, viteza de udare trebuie crescută de 2 ori și plantele sunt udate la fiecare 2-3 zile. Faceți acest lucru în 2-3 doze, astfel încât solul să fie mai bine saturat cu apă și să se reușească infiltrarea acesteia.

În plus, se folosește doar apă caldă încălzită la soare, evitându-se cea rece. După udare, solul este afânat între rânduri și buruienile sunt îndepărtate. Când roșiile încep să se coacă, udarea este oprită.

La soiurile de roșii cu creșteri medii și înalte, se formează copileții, care slăbesc plantele și încetinesc coacerea fructelor. Prin urmare, se recomandă îndepărtarea copileților o dată pe săptămână. Dar acest lucru trebuie făcut în așa fel, încât să rămână un ciot micuț de 1 cm lungime.

Citiți mai multe despre Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii