Plasele de umbrire sunt utilizate pentru a diminua cantitatea de raze solare și evita arsura solară la tomate, diminuează temperatura interioară până la un nivel ce nu creează stres termic plantei. Totodată, optând pentru o plasă de umbrire cu diametrul mic al celulelor, acestea vă pot proteja plantația de unii dăunători.
Cu toate acestea, mai puțini fermieri oferă importanță culorii plaselor de umbrire și doar unități se-ntreabă dacă influențează aceasta cumva recolta. În Moldova au fost inițiate câteva experiențe în acest sens, dar acestea nu au fost finalizate.
Însă, oamenii de știință de la Universitatea Agricolă Yezin (Myanmar), Universitatea Kasetsart (Thailanda), INRA și CIRAD (Franța) au identificat importanța spectrului luminos pentru creșterea plantelor, caracteristicile reproductive și compoziția chimică a fructelor de tomate crescute sub plasă de culoare roșie sau albastră în cadrul unui studiu realizat.
Plasele utilizate în experiență permiteau pătrunderea a cantităților egale de radiație fotosintetic activă (RFA). Roșiile au fost monitorizate de la plantare până la finalizarea campaniei de recoltare.
Potrivit rezultatelor experienței, caracterele morfologice ale organelor și compoziția fructelor a fost influențată esențial de culoarea plasei cu care au fost protejate.
Plasă de culoare roșie. Plantele protejate astfel erau mai înalte, aveau o suprafață foliară mai mare, dar și partea aeriană și subterană mai bine dezvoltată.
Plasă în care prevala culoarea albastră asupra celei roșii. Această combinație a stimulat dezvoltarea organelor generative: s-au format mai rapid butoanele florale și a înflorit primul racem. Cu toate acestea, plantele s-au dezvoltat mai greu și au redus consumul de lumină.
Raportul ridicat de lumină albastră comparativ cu cea roșie limitează creșterea plantelor și suprafața frunzelor.
Plasă în care prevala culoarea roșie asupra celei albastre. Datorită acestei combinații, roșiile recoltate aveau un conținut mai sporit de glucoză (cu 17% mai mult) și fructoză (cu 6% mai mult), iar conținutul de acid citric și malic au scăzut cu 5 și 4%. Totodată, fructele erau puțin mai mari și mai calitative.
Sursă articol: Sciencedirect.com. FOTO: localflourish.com; imagine simbol.