‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea usturoiului de toamnă - sfaturi

Plantarea usturoiului de toamnă – sfaturi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultura usturoiului de toamnă nu este una pretențioasă, însă există mai multe particularități care contribuie la obținerea recoltelor mai bune.

În acest articol, vom oferi mai multe detalii la cultivarea usturoiului:

  • Usturoiul în asolament – după ce culturi îl cultivăm.
  • Terenul potrivit pentru cultivarea usturoiului.
  • Când se plantează usturoiul de toamnă.
  • Schema de plantare a usturoiului.
  • Îngrășăminte pentru usturoi.
  • Irigarea usturoiului.
  • Îngrijirea usturoiului.
  • Recoltarea și păstrarea usturoiului.

Usturoiul în asolament – după ce culturi îl cultivăm

Câmpul pe care veți cultiva usturoi nu trebuie cultivat cu alte culturi din genul Allium (de exemplu ceapă, arpagic, praz) cu 3-4 ani înainte de plantare, pentru a evita atacul nematozilor.

‹ adv ›

Usturoiul nu se plantează după cartof, tomate sau alte culturi solanacee ce pot fi atacate de fuzarioză sau nematozi. Cei mai buni premergători la cultivarea usturoiului sunt cei care eliberează câmpul devreme: castraveți, dovlecei, mărar, varza timpurie, salate, mazăre verde, grâu, orz.

Dacă aveți un sol contaminat cu nematozi, cultivați porumbul zaharat și de siloz pentru a reduce cantitatea.

Terenul potrivit pentru cultivarea usturoiului

Usturoiul preferă soluri bogate în masă organică, argilo-nisipoase, de luncă sau cernoziom, pH-ul solului potrivit pentru usturoi este 6,5-7,8. Adâncimea apelor freatice trebuie să fie de 3-4 metri.

‹ adv ›

Când se plantează usturoiul de toamnă

Plantarea usturoiului se efectuează începând cu sfârşitul lunii septembrie până la 20-25 octombrie. Bulbii trebuie să reușească să se înrădăcineze, dar să nu să se formeze frunze. Dacă plantăm usturoiul prea devreme, acesta răsare, iar dacă prea târziu, îngheață.

Cățeii aleși pentru plantare trebuie să fie sănătoși, uscați, fără vătămări mecanice. Cățeii se sortează după mărime. Este preferabil să tratați cățeii de usturoi înainte de plantare.

O metodă simplă ce poate fi utilizată în gospodării mici ar fi soluția de piatră vânătă (100 g la 10 l de apă) în care sunt plasați cățeii timp de 10-15 minute. În plus, puteți alege un produs specific pentru tratare.

‹ adv ›

Citește și despre Prazul – cerințe la cultivare. Recoltarea.

Schema de plantare a usturoiului

Usturoiul se plantează la adâncimea de 5-8 cm. În general, distanța între rânduri este de 25-30 cm. În cazul plantării în benzi este de 50+20+20 (două rânduri cu distanța de 20 cm și 50 cm între benzi).

Distanța între cățeii de usturoi se determină după dimensiunea acestora:

Îngrășăminte pentru usturoi

Pregătirea terenului începe din toamnă, prin aplicarea îngrăşămintelor minerale. În general, îngrășămintele se administrează în baza analizei solului. Orientativ, sunt recomandate 100 kg s.a. de fosfor, 50 kg s.a. potasiu. Acestea se încorporează în sol concomitent cu arătura realizată la 25-28 de cm.

Dacă este disponibil gunoiul de grajd, puteți aplica 30-40 de tone per hectar. Acesta trebuie să fie bine descompus. Gunoiul de grajd poate fi încorporat cu grapa cu discuri la 8-10 cm adâncime.

În cazul plantării usturoiului în condiții de gospodărie, se utilizează aproximativ 600-800 de kilograme de căței de usturoi la hectar.

Fertilizarea suplimentară trebuie efectuată în a doua decadă a lunii mai cu îngrăşăminte complexe, de exemplu nitrofosca sau nitroamofosca. La fertilizarea suplimentară poate fi utilizat îngrășământul N30P20K20 sau poate fi administrată silitră amoniacală în doza de 100 kg/ha.

După aplicare este necesară o irigare a culturii sau îngrăşămintele se introduc dizolvate în apă: 10-15 g de îngrăşăminte la 10 l de apă pe un metru pătrat.

Irigarea usturoiului

Sunt deosebit de importante udările în primele săptămâni după plantare, în cazul în care toamna este secetoasă, primăvara la 2-3 săptămâni după răsărire și la apariției tulpinii florifere și formarea bulbilor.

Norma de udare este de 200–300 m3 de apă la hectar în cazul irigării prin aspersiune. În medie, se realizează 4-5 udări, în funcție de condițiile din teren. Cu 3 săptămâni înainte de recoltare, usturoiul nu se mai udă.

În general, trebuie menținută umiditate constantă în sol de 70-75% din intervalul activității active la adâncimea de 30-35 cm.

Citește și despre De ce putrezește usturoiul: 7 cele mai răspândite motive.

Îngrijirea usturoiului

Pe parcursul sezonului, usturoiul se afânează de 2-3 ori și se face plivirea. Solul nu se afânează prea adânc, pentru că trebuie evitată traumarea rădăcinilor.

Pot fi aplicate erbicide postemergente pentru combaterea buruienilor (fluazifop-P-butil FUSILADE MAX 0,75-2,0 l/ha, Dipol 1,25 l/ha, piridat LENTAGRAN 45 WP 2,0 kg/ha se aplică la 2-3 săptămâni după plantare sau postemergent).

În cazul soiurilor cu tulpini florifere, acestea trebuie eliminate pe măsura apariției. În acest mod, recolta poate fi mărită cu 20-30%. Vezi aici Tulpinile florale (săgețile) la usturoi – când le înlăturăm.

În general, la o tehnologie corectă, atacurile de boli sunt slabe. Pot fi întâlnite boli produse de ciuperci – helmintosporioza Helminthosporium allii (pe bulbi se formează pete acoperite cu un strat purverulent de culoare gri închis) şi rugina usturoiului Puccinia porri (frunzele se deformează și se usucă la vârf, dezvoltare slabă a plantelor).

Pentru combaterea ruginii la usturoi sunt omologate produse ce conțin: azoxistrobin (ZOXIS 250 SC 1 l/ha), azoxistrobin+difenoconazol (ORTIVA TOP 1 l/ha, eficient și în combaterea alternariozei, manei, pătării cafenii), pentru combaterea manei la usturoi: oxatiapiproplin (ZORVEC ENICADE 0,2 l/ha,  ZORVEC ENDAVIA 0,5 l/ha).

Helmintosporioza; FOTO: semanticscholar.org

Produsele omologate pentru combaterea dăunătorilor la usturoi sunt cele ce conțin:

  • oxamil – dăunători menținuți sunt control musculița albă de seră, nematozii galicoli, nematodul tulpinilor (VYDATE 10 G 30-55 kg/ha – nematocid, dezinfectant de sol)
  • spirotetramat pentru combaterea tripșilor 0,75 l/ha se aplică de la stadiul de 5 frunze până la uscarea frunzelor)
  • fosfat feric (anhidru) eficient în menținerea limacșilor (IRONMAX PRO 7,0 kg/ha)
  • deltametrin (Deltam 5 ml în 10 l apă/100 m2 pentru combaterea moliilor miniere, 8 ml în 10 l apă/100 m2 pentru combaterea afidelor la usturoi, Delmur – 500 ml/ha tripși, buha semănăturilor)
  • cipermetrin (COLUMBO 0,8 MG 12 kg/ha viermi sârmă, musca cepei)
  • ciantraniliprol (BENEVIA 0,75 l/ha – musca cepei).

Recoltarea usturoiului de toamnă

Calendaristic, usturoiul se recoltează în a doua decadă a lunii iulie. Perioada se caracterizează prin uscarea frunzelor și începutul polignirii acestora.

Nu se admite uscarea totală a frunzelor, acesta este un indicator al faptului că bulbii se dezgolesc și se desfac în căței.

Vezi și Ce plantăm după recoltarea usturoiului. Vezi culturile recomandate.

Timp de câteva zile după recoltare usturoiul trebuie lăsat să se usuce. După uscare, se înlătură frunzele lăsând o porțiune de aproximativ 2 cm deasupra bulbului. Rădăcina de usturoi la păstrare se scurtează până la 1 cm.

Temperatura recomandată la păstrarea usturoiului este de 1-3 grade Celsius, iar umiditatea de 70-75%.

Citește și Cultivarea țelinii pentru rădăcini. Sfaturi utile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›