📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Republica Moldova este angajată activ în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar sectorul agricol și dezvoltarea rurală joacă un rol esențial în alinierea la standardele europene.
Odată ce Republica Moldova va deveni stat membru al UE, va adera automat și la Politica Agricolă Comună (PAC), unul dintre cele mai importante instrumente de sprijin pentru fermieri și comunitățile rurale din UE.
Deși PAC este una dintre cele mai vechi și complexe politici comune, ea oferă statelor membre multă libertate de a alege dintr-o gamă largă de instrumente de politici ale PAC.
În următorii ani, Republica Moldova va continua procesul de ajustare a cadrului legislativ și de politici în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, astfel încât, la momentul aderării, să poată participa pe deplin la PAC, iar fermierii să poată beneficia de finanțările europene disponibile.
Apropierea politicilor naționale de cele comunitare va facilita integrarea antreprenorilor agricoli moldoveni în piața agricolă europeană și le va permite accesul la mecanismele de sprijin oferite statelor membre.
În prezent, PAC reprezintă aproximativ 30% din bugetul Uniunii Europene, fonduri alocate pentru:
- plăți directe către fermieri,
- măsuri de stabilizare a piețelor agricole,
- sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale din statele membre.
Acest sprijin contribuie la garantarea accesului cetățenilor europeni la alimente sigure, de calitate și la prețuri accesibile, la menținerea unui nivel echitabil de trai pentru fermieri și la conservarea resurselor naturale, precum și la adaptarea agriculturii la schimbările climatice.
În procesul de negociere a condițiilor de aderare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare coordonează Clusterul 5, dedicat domeniilor resurse naturale, agricultură și coeziune, care include următoarele capitole esențiale:
- Capitolul 11 – Agricultură și dezvoltare rurală,
- Capitolul 12 – Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară,
- Capitolul 13 – Pescuit și acvacultură.
În total, în cadrul acestor trei capitole, aproximativ 2.000 de regulamente, directive și politici europene trebuie transpuse în legislația națională.
Aceasta presupune nu doar armonizarea cadrului legislativ și de reglementare, ci și sprijinirea activă a antreprenorilor agricoli mici și mari în procesul de adaptare la noile cerințe europene privind desfășurarea activităților agricole.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Articolul a fost elaborat cu suportul proiectului Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură (APD Moldova), în cadrul Programului de Cooperare Bilaterală finanțat de Ministerul Federal pentru Alimentație și Agricultură al Germaniei (BMEL), care sprijină Guvernului Republicii Moldova în procesul său de integrare europeană în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.
Comentarii