‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePregătirea albinelor pentru iernat – patru elemente pentru succes

Pregătirea albinelor pentru iernat – patru elemente pentru succes

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pregătirea albinelor pentru iernat deja a fost realizată de majoritatea apicultorilor, însă unele lucrări, în cazul în care au fost omise, încă mai pot fi realizate. Pentru o iernare de succes, cu pierderi minime, o familie de albine are nevoie patru elemente esențiale, menționează apicultorul Muj Ruben: populație suficientă și sănătoasă, hrană, regină sănătoasă și liniște.

Rolul populației sănătoase

Familia de albine trebuie să fie foarte bine populată ca să treacă iarna. Considerăm un stup mediu populat cel care face ghem pe 5-6 rame, stupul slab este cel care face ghem pe 4 rame, iar un stup puternic va forma ghem pe 7-9 rame.

Nu este recomandat să lăsăm pentru iernat stupii care au mai puțin de patru rame bine acoperite cu albine. Analizăm dimineața, când e mai rece, câte albine sunt prinse în ghemul de iernare și putem să notăm acest lucru pe capace”, menționează Muj Ruben.

Dacă stupii au mai puțin de patru rame, acesta trebuie unificat cu un alt stup slab. Nu este recomandată unificarea unui stup slab cu unul mediu sau puternic, cel slab poate fi bolnav și transmite agentul patogen familiei sănătoase.

„Unificarea este necesară deoarece, spre exemplu, stupul cu trei rame consumă pe cap de albină cantitate dublă de miere, comparativ cu un stup de șase rame. Consumând mai multă miere, albinele se pot îmbolnăvi și avea diaree, ulterior sunt șanse să se dezvolte nosemoza”.

‹ adv ›

Unificarea se face simplu, alegându-se regina cea mai bună, în baza observărilor anterioare. Apoi, se adaugă ramele de la un stup și se pun la celălalt. Lucrarea se face cu grijă, pentru a evita căderea albinelor în afara stupului.

Stupul se poate depopula din cauza virozelor. Stupii slăbiți pot fi unificați în zilele cu temperaturi pozitive.

Asigurarea liniștii pe durata iernării

Liniștea este importantă tot timpul, dar pentru iernarea de succes a albinelor este crucială. Din acest motiv, se fac intervenții minime pentru a deranja cât mai puțin albinele.

‹ adv ›

Trebuie să avem grijă să nu avem animale care să deranjeze cuibul, mai ales când albinele stau în ghem, deoarece fiecare deranj înseamnă consum mai mare de miere.

„La intrarea șoarecilor în stup, aceștia trebuie înlăturați, deoarece șoarecii produc zgomot și au miros care va deranja albinele, iar acestea vor consuma mai multă hrană și ar putea avea diaree. Șoarecii se înlătură la temperaturi pozitive și soare, iar apoi se face ordine în stup”.

Este recomandat să avem grijă de zona unde sunt amplasați stupii. Dacă nu au fost instalate leațurile care reduc urdinișul, acestea trebuie montate, Se montează leațuri pentru a lăsa o intrare de doar 8 mm și se instalează gratii pentru a evita pătrunderea șoarecilor.

„În cazul în care stupina nu este protejată de vânt, aș recomandat instalarea unui gard împotriva vântului”.

‹ adv ›

În plus, trebuie să avem grijă stupii să fie foarte bine asigurați cu chingi, în zonele de pădure poate apărea un dăunător mai puțin cunoscut – jderul. Pentru apicultorii cu stupina amplasată în zone cu urși, instalarea gardului electric este cea mai bună variantă.

O regină sănătoasă pentru o iernare de succes

Regina trebuie să fie în regulă. Dacă familia de albine nu stă liniștită în ghem, ci agitată, ar trebui să ne punem semne de întrebare. La temperatura potrivită trebuie să verificăm prezența reginei. Dacă avem potirașe trase din celule, atunci trebuie să unificăm stupul orfan cu un stup care are regină.

„Nu trebuie să lăsăm stupul orfan până în lunile martie, aprilie. Dacă nu avem regină sau aceasta moare în timpul iernii, familia de albine devine foarte agitată, consumă miere în exces, poate avea diaree și muri. Astfel, dacă stupul a rămas fără regină, într-o zi însorită, trebuie să unificăm rapid familiile utilizând o folie pusă între stupul orfan cu stupul cu regină.

În ce privește reginele, am putea în această perioadă să schimbăm reginele de la stupii care au puiet văros. În 70% din cazuri, schimbarea reginei aduce vindecarea de puiet văros. Schimbarea reginei poate fi realizată acum sau în luna decembrie în zonele mai calde. Este o metodă sigură pe care am experimentat o de-a lungul anilor și care a oferit rezultat”.

Hrana albinelor pentru iernat

Hrana este foarte importantă pentru un iernat de succes. Chiar dacă consumul stupului va fi mai mic, nu este nicio problemă, ba chiar recomandat, să lăsăm cantități mai mari de hrană.

„Orientativ, trebuie să avem 15-30 de kg de miere în stup, în funcție de puterea familiei de albine. Acum, avem frecvent familii de albine care intră puternice, cu peste 7 rame, la iernare, din acest motiv și aș recomanda această cantitate. În medie, trebuie să avem trei kilograme pe rama ocupată de albine. Astfel, dacă familia de albine face ghem pe 5 rame, trebuie să avem 15 kg de miere”, adaugă Muj Ruben.

În ce privește amplasarea mierii în stup, este recomandat ca ramele din margine să fie pline cu miere. La 5-6 rame, ramele marginașe trebuie să fie pline cu miere, iar restul cel puțin pe jumătate.

În cazul în care nu dispunem de suficientă miere în stup, o opțiune ar fi să plasăm pungi cu sirop invertit pe ghem, iar albinele vor consuma siropul. Nu aș recomanda turtele, acestea conțin zaharoza care uzează albinele. Astfel, opțiunea optimă ar fi siropul invertit.

„Nu recomand administrarea turtelor din toamnă, perioada optimă pentru acestea este luna ianuarie-februarie și sunt necesare pentru siguranță. Dacă stupul are hrană suficientă, va consuma turta târziu”.

Împachetarea stupilor

„În urma practicii de lucru în Suedia, am văzut că stupii pot trece bine iarna, fără a fi împachetați. Împachetarea poate duce la o mucegăire în timpul iernii, din cauza aerisirii deficiente. Personal, din 2007 nu împachetez stupii.

Dacă totuși realizăm lucrarea, la împachetarea stupilor este foarte important să nu uităm de aerisirea acestora, trebuie să avem o sită mică pe fundul stupului. Dacă aceasta lipsește, trebuie să asigurăm o ventilare adecvată. Hrana de proastă calitate, afectată de mucegai din cauza unei aerisiri proaste, cât și mierea necăpăcită duc la diaree, ulterior la alte probleme”, a conchis Muj Ruben.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›