‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețul de achiziţie a seminţelor de floarea soarelui s-a majorat cu 4-5%

Prețul de achiziţie a seminţelor de floarea soarelui s-a majorat cu 4-5%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fabricile de ulei din cadrul grupului de companii Trans-Oil (controlat de Vaja Jhashi) au majorat, începând cu 2 aprilie 2024, cu 4-5% preţurile de achiziţie a seminţelor de floarea-soarelui, notează mold-street.com.

S-a întâmplat chiar a doua zi după şedinţa din 1 aprilie, organizată de conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în frunte cu vicepremierul Vladimir Bolea, la care au participat atât proprietarul grupului Trans Oil, Vaja Jhashi, cât şi lideri ai Asociaţiei Forţa Fermierilor, inclusiv Alexandr Slusari, directorul asociaţiei Agrocereale, Iurie Rija şi alte persoane din domeniu.

Au reuşit să vândă ulei în Egipt

Astfel, preţul unei tone de seminţe de floarea-soarelui achiziţionate de SA Floarea Soarelui din Bălţi a ajuns la 7.050 lei, faţă de 6.754 lei anterior, adică avem o creştere cu 4,4%.

Fabrica Trans Oil Refinery din Ceadîr Lunga oferă un preţ de 7.240 lei, comparativ cu 6.947 lei în martie, iar Danube Oil Company din portul Giurgiuleşti  390 de dolari, cu 20 de dolari sau 5,4% mai mult decât era.

Stela Ostroveţchi, directorul întreprinderii SA Floarea Soarelui din Bălţi, a explicat că majorarea preţului de achiziţie survine după ce compania a reuşit să vândă o anumită cantitate de ulei vegetal în Egipt.

Această ţară a devenit în ultima perioadă una dintre principelele pieţe de desfacere pentru uleiul vegetal din Republica Moldova.

‹ adv ›

Un preţ bun?

Expertul în agricultură Iurie Rija a estimat că această majorare ar putea stimula agricultorii să îşi vândă seminţele de floarea-soarelui din stocuri.

„Este puţin probabil ca să asistăm la o creştere mai mare de preţ. Or, de exemplu, preţul oferit acum la Bălţi este mai mare decât cel oferit în portul Constanţa, dacă luăm în calcul costurile de transport şi logistică, care se ridică la circa 70 de dolari pentru o tonă de seminţe”, a precizat expertul.

Un alt factor pare să fie presiunea asupra grupului din partea autorităţilor, agricultorilor şi a opiniei publice.

Pe de altă parte, agricultorii se aşteptau la un preţ ceva mai mare  de 7.500-8.000 de lei pentru o tonă.

‹ adv ›

Amintim că, două din cele trei fabrici de procesare a seminţelor de floarea-soarelui ale grupului Trans Oil staţionează deja de două săptămâni, drept motiv fiind invocat faptul că, pe piața internă nu sunt suficiente rezerve de semințe de floarea-soarelui, iar Ministerul Agriculturii nu a acordat licență pentru a face importuri din Ucraina.

De cealaltă parte, autoritățile, dar și reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” spun că agricultorii de la noi pot asigura volumul suficient de semințe necesar fabricii, doar că la un preț mai mare decât vrea producătorul de ulei.

Potrivit datele anunţate de vicepremierul Vladimir Bolea, stocurile de seminţe de floarea-soarelui la producătorii agricoli din Republica Moldova sunt de circa 60.000 de tone, în timp ce anterior MAIA vorbea de o cifră de şase ori mai mare  350.000 tone.

De notat că, grupul Trans Oil asigură circa 90% din necesarul pieţei interne cu ulei vegetal şi are o cotă de peste 95% la exportul de ulei din Republica Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›