‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețurile semințelor de floarea-soarelui cresc cu 33%: Fermierii refuză să vândă recolta

Prețurile semințelor de floarea-soarelui cresc cu 33%: Fermierii refuză să vândă recolta

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile de achiziție a semințelor de floarea soarelui continuă să crească și la finele lunii octombrie au trecut de 10.000 de lei tona, ajungând la 10.600 – 10.800 lei tona, notează mold-street.com.

Este o creștere cu peste o treime din luna august al acestui an, adică de la începutul actualului sezon de recoltare și comercializare, arată datele de pe piață.

Grupul Trans-Oil, cel mai mare procesator de seminţe de floarea soarelui, cumpără acum (4 noiembrie 2024) semințele de floarea soarelui la un preţ de 10.600 lei pentru o tonă la Bălţi, Ungheni sau Căuşeni şi cu 10.800 lei (circa 600 de dolari) – la Ceadîr Lunga, ceea ce este cu 37% mai mult decât era la mijlocul lunii august.

‹ adv ›

În portul Giurgiuleşti, preţul de achiziţie de către Danube Oil Company (parte a grupului Trans-Oil) a ajuns la 565 de dolari pentru o tonă (fără TVA), cu 33% mai mult față de 425 de dolari la mijlocul lunii august.

Scumpirea seminţelor de floarea soarelui a influenţat şi preţul angro al uleiului, care a urcat la 10.800-11.000 de dolari, cu circa 18% mai mare față de 930 dolari de la finele lunii august.

Scumpirea semnificativă a materiei prime a forțat deja unii producători mici de pe piață să crească prețurile la uleiul vegetal imbuteliat.

‹ adv ›

Grupul Trans-Oil (controlat de Vaja Jhashi), care are o poziție monopolistă pe piața producerii uleiului vegetal – asigurând peste 90% din necesitățile de consum ale Republicii Moldova și 90-95% din exporturi – susținea anterior că nu are în plan o creștere a prețurilor uleiului îmbuteliat de floarea-soarelui.

Scumpirea este o tendinţă regională. De exemplu tona de semințe de floarea-soarelui din Ucraina a ajuns să coste săptămâna trecută circa 570 dolari/tonă, iar în Bulgaria s-a ajuns la 600 dolari/tonă în Bulgaria, în creştere cu 10% faţă de începutul lunii octombrie.

Cu toate acestea, fermierii nu se avântă să vândă materia primă, așteptându-se la prețuri mai mari, în special la semințele cu un conținut ridicat de ulei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›